Diş Tedavisi

Ortodonti Sonrası Bakım: Daha Uzun Süren Gülüşler İçin İpuçları

Ortodonti Sonrası Bakım

Ortodonti tedavi tekniği, dişteki çarpıklık ve eğriliği düzeltmek için tercih edilen bir teknik olmaktadır. Tedavinin sonundaysa diş doğru pozisyonunda olacaktır. Fakat, tedavi süresinde ortodontik cihazlar takıldığı için ve diş hareket halinde olduğu için, tedavinin sonunda diş eski pozisyonuna dönmeye eğilimli olacaktır. Bu sebep ile, retansiyon ismi verilen bir sonraki adım tedavi tekniğinin mühim bir bölümü olmaktadır. Bu yazımızda, ortodonti tedavisinin ardından retansiyon ve bakım hakkında bilgi edinmeniz gereken bütün şeyleri anlatacağız.

Ortodonti Tedavi Tekniği Sonrası Bakım

Ortodonti tedavi tekniği, dişin temizliği için daha güç bir zamanlamaya sebep olabilmektedir. Dişinizde yer alan ortodontik cihazlar, diş ipi kullanmayı ve diş fırçalamayı daha güç bir duruma getirmektedir. Bu sebep ile, dişinizin çevresindeki tartar ve plağın birikmesini ve dişte çürümenin ortaya çıkmasını engellemek için iyi bir diş temizliği uygulamanız oldukça mühimdir. Dişinizi fırçalar iken ve diş ipi kullanır iken, dişinizin başka açılarına dikkat etmeniz gerekir ve ortodontik cihazlarınız ile temasta olan dişin arasını bilhassa temizlemeniz gerekmektedir.

Ortodontik cihazlarınızın tamir edilmesi gerekebilmektedir. Eğer ortodontik cihazlarınızın sıradan bir parçası kaybolur ya da kırılır ise, direk bir ortodontistle iletişim halinde olmanız gerekmektedir. Ortodontik cihazların hasar alması, tedavi tekniğinin başarısına etki edebilir. Ayriyeten, ortodontik cihazların düzenli bir şekilde bakım ve ayarlamasını yapabilmek için ortodontistinize gözükmeniz gerekir.

Retansiyon

Retansiyon adımı, tedavi tekniğinin sonunda başlamaktadır ve dişin yeni pozisyonunu muhafaza etmeye destek olmaktadır. Retansiyon adımı, iki başka biçimde gerçekleştirilebilmektedir: Bunlar ise, çıkarılabilir retansiyon ve sabit retansiyon.

Çıkarılabilir retansiyon ismi verilen şeffaf bir cihazla gerçekleştirilmektedir. Takılarak kullanılan Retainer, dişinizi muhafaza etmek için oldukça tesirlidir.

Sabit retansiyon, arkadan dişin arka kısmındaki ince bir telin dişin arkasına takılması durumudur. Bu teller, dişin yeni pozisyonunu muhafaza etmeye destek olmaktadır. Bu teller dişinizde daimi olarak kalmalıdır ve sıradan bir problem olduğunda ortodontist tarafından çıkarılması gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir