Diş Tedavisi

Ortodonti Hangi İşlemleri Yapar?

Ortodonti Hangi İşlemleri Yapar

Ortodonti tedavi tekniği; aynı pedodonti ya da endodonti gibi diş doktorluğunun alt bölümlerinden bir tanesidir. Bilhassa uzman olduğu bölümse özel olarak dişin dizilişinde gözlem yapılan yapısal pozisyon bozukluğu ve buna ilave olarak görülen çene yapısındaki deformasyonlar olmaktadır. Yani ortodonti tedavi tekniği; yer bozukluğuna sahip olan dişin ve çenenin tanısının konulması, erken zamanda önüne geçilmesi ya da durdurulması, ileri zamandaysa iyi hale getirilmesini kapsamaktadır. Toplumda sık sık diş teli tedavisi olarak da tercih edilmektedir.

Ortodonti tedavi tekniği ne demek diye sual edecek olur iseniz eğer; eski Yunan dilindeki orthos ve odont kelimelerinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkmış yabancı kökenli bir sözcük olmaktadır. Aslına bakılır ise tanımlaması, bölümün gayesini de net bir biçimde açıklamaktadır. Asıl amaç yüzün genel görüntüsüne de etki edebilen dişler başta olmak ile beraber alt ve orta yüz kısmına yapılan her çeşit müdahalelerdir.

Ortodonti Tedavi Tekniği Hangi Durumlarda Gerekli Olmaktadır?

Ortodontik manada en sık karşı karşıya gelinen sorunlar dişlerin yer bozukluğuna sahip olması neticesi bazen çenelerin ve dolaylı olarak tüm yüzün duruşunda arzu edilmeyen farklılıklar yaşanmasıdır. Ortodontik tedavi tekniği, sadece ortodonti bölümünde uzman olmuş diş doktorlarının muayene ve planlanmasının ardından gerçekleştirilmektedir. Dişlerin doğru olmayan dizilimi neticesinde dişlerde ve birbirleriyle ilişkilerinde altı ana bozukluk gözlemlenmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Ortodontik Bozukluk Türleri Nelerdir?

Çapraşıklık: Bir çenede ya da her ikisinde birden, dişin sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi için yeteri kadar alanın bulunmaması ve meydana gelen sıkışıklığın dizilim bozukluğuna neden olması halidir. Ortodontik tedavi tekniği ile düzeltilebilmesi mümkün olmaktadır.

Boşluklar: Genetik nedenler ile ya da dış faktörler ile yitirilen dişlerin arasında boşlukların meydana gelmesi durumudur.

Openbite: Arka dişin kapanmak üzere birbirlerine değdikleri halde dahi ön dişlerin birbirlerine değmemesi ve dişlerin arasının aralıklı kalması halidir. Ortodontik tedavi tekniği ile düzeltilebilmesi mümkün olmaktadır.

Crossbite: Üst ve alt dişler arasında ters bir şekilde kapanışın görülmesidir. Ortodontik tedavi tekniği ile düzeltilmesi mümkün olmaktadır.

Underbite: Alt dişin üst dişe oran ile daha önde bulunması halidir. Alt dudağın üst dudağın önüne geçmesine neden olabilmektedir. Ortodontik tedavi tekniği ile düzeltilmesi mümkün olmaktadır.

Overbite: Üst dişin alt dişi normalden daha çok örtmesi durumudur. Bu bozukluklar ile beraber üst dişler altlara kıyas ile daha önde de yer alabilmektedir. Ortodontik tedavi tekniği ile düzeltilmesi mümkündür.

Bütün bunların haricinde yaralanmalar, kazalar ve fiziksel travmalar gibi kişinin çene ve diş yapısında deformasyonlar ortaya çıkaran haller neticesinde meydana gelen komplikasyonlar da yine ortodontik tedavi teknikleri ile gerekli hallerde ortodontik apareylerle çözülmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir