Diş Tedavisi

Kenarı Kırık Dişe Dolgu Yapılır Mı?

Kenarı Kırık Dişe Dolgu Yapılır Mı?

Diş kırılmaları travmatik bir durum olup diş hekimliğinde gelişen teknolojiler sayesinde tedavisinin yapılması mümkündür. Diş kırılması büyük sorunlara yol açabilen travmatik bir olaydır. Bu nedenle böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınız zaman vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine danışmanız gerekmektedir.

Bir darbe sonucu dişinizde kırık oluştuysanız öncelikle çenede de aynı durumun oluşup oluşmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunun için kesinlikle diş hekimine görünmelisiniz. Diş kırılması özellikle çürüme belirtisi olan ve çürümeye başlayan dişlerde sıkça görülmektedir. Kırık dişlerin tedavisi mümkündür. Kırık diş için diş hekimliğinde farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Genellikle başvurulan tedavi yöntemleri bonding, kuron, estetik dolgu, kanal tedavisi ve laminate veneer uygulamasıdır.

Dişlerde oluşan kırıklar dış yüzeyden oluşan kırık şeklinde veya çatlak şeklinde görülebilir.

Bazı diş kırılmaları dişin alt dokusunu da etkileyebilmektedir. Bu nedenle diş ve dişin alt dokuları daha fazla zarar görmeden diş hekimine muayene olmanız gerekir. Diş kırılmaların yapılacak olan tedavi diş kırılması sonucunda meydana gelen dokuya göre değişmektedir. Bir darbe sonucu dişte kırık oluştuysa eğer ve bu kırık parça kök tarafına kadar uzanmamışsa kırık olan parça çıkarılarak kırık doku tedavi edilir.

Diş Kırılmalarında Nasıl Bir Tedavi Yolu İzlenmelidir?

Herhangi bir darbe sonucunda diş kırığı pulpaya kadar uzanıyorsa eğer kesinlikle kanal tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonra kırık parçada kuron tedavisi ile tedavi edilmektedir. Kırığın kök kısma kadar ulaştığı durumlarda Diş maalesef çekilir.

Diş kırılmalarında diş çekilmesi yaşanmaması için vakit kaybetmeden diş hekiminize danışmanız gerekmektedir. Diş kırılması gibi bir problem ile karşı karşıya kaldığınız zaman en az 1saat içerisinde uzman bir diş hekimine danışmanız gerekmektedir. Ayrıca dişe el ile temastan kaçınmalısınız. Kırık olan parçayı ise temiz bir pamuk içerisinde muhafaza etmelisiniz. Diş hekiminizin yanına gittiğiniz zaman dişinizin nasıl kırıldığını tam olarak anlatmanız gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir