Diş Tedavisi

Diş Durduk Yere Neden Kırılır?

Diş Durduk Yere Neden Kırılır

Diş kırılması genellikle travmatik nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra diş kırılması enfeksiyon kaynaklı da olabilir. Eğer dişiniz enfeksiyon nedeni ile kırılmışsa öncelikle enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca oluşan bu enfeksiyona neyin neden olduğu da araştırılmalıdır.

Diş kırılmaları araba kazaları, spor sırasında meydana gelen şiddetli çarpışmalar, diş çürüğü veya düşen dolgu nedeni ile oluşan kırılmalar nedeni ile olabilmektedir.

Diş kırılmaları oluşum nedenlerine göre tedavi edilmektedir. Diş kırılmalarında farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Diş kırılması eğer küçükse kanal tedavisine gerek duyulmadan restoratif bir şekilde kırılan diş tedavi edilebilmektedir. Diş kırılması eğer büyükse porselen kuron ve zirkonyumlar ile diş kaplaması yapılır. Bu tedavi sonrasında estetik kaygı tamamen ortadan kalkmaktadır.

Diş kırılması pek çok nedenden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bu nedenler kısaca şunlardır;

  • Diş kırılması özellikle dişlerin pek çoğunda dolgu bulunması nedeni ile olabilir.
  • Diş çevresinde dışarıdan alınan darbe sonucunda kırılmalar olabilir.
  • Sert veya kabuklu yiyeceklerin ısırılması sonucunda dişler kırılmalar meydana gelebilir.
  • Pek çok insanda görülen diş gıcırtması dişlerde kırılmalara neden olmaktadır.
  • Son olarak kemik erimesi gibi nedenlerden dolayı dişlerde kırılmalar olabilir.

Diş Kırıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diş kırılmaları sonrasında yapmanız gereken bazı önemli hususlar vardır. Öncelikle dişinizde herhangi bir kırık meydana geldikten sonra zaman kaybetmeden uzman bir diş hekimine görünmeniz gerekmektedir. Daha sonra dişinizin kırılma hikayesiniz mutlaka diş hekimine anlatmanız gerekmektedir.

Bunun yanı sıra kırık olan parça eğer sizdeyse mutlaka kırık olan parça ile diş hekimine gitmelisiniz.

Kırık olan parçayı temiz bir kap içerisine veya bir pamuk içerisine koyup bu şekilde yanınızda götürebilirsiniz. Daha sonra dişinizin ağızda kalan kısmını ılık bir su ile yıkayarak ufak parçalardan arındırın. Dişiniz eğer herhangi bir darbe sonucunda kırıldıysa bölgenin şişmemesi için buz kompresi uygulayabilirsiniz. Öncelik olarak bunları uyguladıktan sonra zaman kaybetmeden diş hekiminizi arayarak diş hekiminize muayene olmanız gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir