Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Kaç Yaşında Başlar?

Kanal Tedavisi Kaç Yaşında Başlar

Çocuğa kanal tedavisi yaptıranlar belirli zorunluluk halleri nedeniyle bu tedavi yöntemlerine başvurmaktadır. Özellikle erken yaşlardan itibaren sağlıksız beslenme ve yetersiz ağız ve diş bakımı nedeniyle çocuklarda farklı tip diş tedavilerine çok daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Erken çocukluk döneminde çocuğun yaşam kalitesini ciddi ölçüde azaltacağı için mutlaka en uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Çocuklarda kötü olan ağız bakımı ve hijyeni, çok sık şekerli gıdaların tüketilmesi ve sağlıksız beslenme ile uzun süre biberon kullanımı da bazı diş ve diş eti sorunlarına yol açmaktadır. Dişlerde görülecek çürüme ve kırılmalar sonrasında eğer müdahale edilmezse ciddi sağlık sorunları ilerleyen yaşlarda da görülmeye devam eder. Kanal tedavisi uygulamasında zorunlu hallere bakılarak uygun hastalar için 3 – 4 yaşından itibaren işlem uygulanması mümkündür. Ancak tedavi öncesinde belirli şartların oluşmuş olması gerekecektir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Süt dişi kanal tedavisi başta olmak üzere oldukça erken yaşlardan itibaren kanal tedavileri uygulanmaya başlanabilir. Kanal tedavisi en basit haliyle enfeksiyonunu ortadan kaldırılmasını ve dekontamine olmuş dişin ilerleyen dönemde mikrobiyal istiladan korunmasını sağlayan bir tedavidir. Enfekte olan veya çürüyen dişleri onarmak ve kurtarmak için kullanılan yaygın bir tedavi türü olarak tanımlanabilir. Tedavi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta yumuşak doku olan pulpa ile diş siniri çıkarılmaktadır. Dişin içi de temizlenerek ardından açılan boşluk doldurulmaktadır.

Kanal tedavisi, bir dişin siniri ya da pulpası, dişte meydana gelen derin çürükler ile dişte bir çatlak ya da kırılma olması durumunda iltihap kapması ve enfekte olması sonrasında yapılmaktadır. Dişte ortaya çıkan çürümelerin zamanında tedavi edilmemesi halinde çürük daha da derinlere ilerleyecektir. Sinirlerin iltihaplanmasına neden olacak bu unsur şiddetli diş ağrılarına sebep olacaktır.

Çocuklarda Kanal Tedavisi Zor Mudur?

Çocuklarda kanal tedavisi gerekli görülmesi halinde yetişkinlerden farklı birtakım yöntemler izlenerek de yapılabilmektedir. Tanı ve tedavi için çocuk diş hekimiyle iletişime geçilmesi gerekmektedir. Çocuklarda bu tür tedavilerin uygulanması için 3 – 4 yaşından itibaren, özellikle doktor tarafından verilecek komutları anlayıp yerine getirecek düzeyde iletişim becerilerinin kazanılması gerekmektedir.

Kanal tedavisi başlı başına kapsamlı bir işlemdir. Diş hekimi veya endodontist tarafından gerçekleştirilen bu tedavi, dişin durumuna ve hastaya göre farklılık gösterecektir. Bu kapsamda ilk adım kök kanallarının şeklinin görülmesidir. Bunun için röntgen filmi çekmek gerekecektir. Lokal anestezi uygulanarak işlem yapılmaktadır. Bazı durumlarda diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir. Kanal tedavisi kapsamında teknik daha birçok farklı uygulamaya başvurulacaktır.

Diş Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşacaktır. Şiddetli ağrıların yanı sıra dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınmaktadır. Meydana gelen bu boşlukta apse oluşmaktadır. Zamanında müdahale edilmediği takdirde kısa zaman içinde diş kaybına neden olacaktır.

8 Yaşındaki Çocuğa Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

13 yaşında kanal tedavisi yapılabileceği gibi 8 yaşında veya daha erken yaşlarda da kanal tedavilerine başvurmak mümkündür. Genelde 3 – 4 yaşından sonra bu uygulamaların yapılması mümkün görülmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, mevcut yaşadığı rahatsızlığı ve diğer koşulların uygunluğu halinde çocuklara bu tedavi yöntemlerinin uygulanması mümkündür.

Çocukların uzun vadede diş ve diş eti sorunları yaşamaması için koruyucu diş uygulamaları da erken yaşlardan itibaren tercih edilebilir. Florür uygulaması gibi önleyici diş hekimliği uygulamaları kanal tedavisi gibi tedavilere duyulan ihtiyacı azaltacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir