Diş Tedavisi

Neden Diş Hekimine Gitmeliyiz?

Neden Diş Hekimine Gitmeliyiz

Diş hekimine gitmekten duyulan korku nedeniyle günümüzde birçok kişi ciddi diş ve diş eti sorunları yaşamasına rağmen dişçiye gitmemektedir. Kişinin gündelik yaşantısında çok ciddi etki eden ve yaşam kalitesini düşüren diş ve diş eti problemleri, düzenli kontrol ve olası sorunlara karşı erken teşhis ve tedavi uygulamaları ile ortadan kaldırılmaktadır. Sanıldığının aksine dişçiye sadece dişlerle ilgili bir sorun ortaya çıktıktan sonra gidilmez. Düzenli olarak kontrole gitmek ve sorun ortaya çıkmadan koruyucu uygulamalar ve erken müdahaleler ile sağlıklı bir yaşam sürülmesi mümkündür.

İnsan vücudunun bir yandan en hassas diğer yandan en sağlam dokuları olan dişler, doğru bakım önerileri ile hayat boyu konuşma ve yeme içme faaliyetlerinin sağlıklı şekilde sürdürülmesini sağlayacaktır. Diş hekimine gitmek bu nedenle son derece önemlidir. Düzenli olarak diş hekimine gitmek yaşam kalitesinin de artırılmasında önemli bir fayda sağlayacaktır.

Diş Hekimine Gitme Sıklığı Ne Olmalı?

Diş hekimine gitme sıklığı genelde 6 ayda bir olarak tavsiye edilmektedir. Çoğu kişi bu süreleri bilse de pratikte düzenli diş hekimi kontrollerine giden hasta sayısı oldukça azdır. Diş ve diş eti sorunları ortaya çıkmadan önce önleyici diş hekimliği uygulamalarından da yararlanarak uzun vadede diş ve diş eti problemlerinin görülmediği sağlıklı bir yaşam sürülmesi mümkündür.

Diş hekimine gitmek önceden birçok farklı sorunun ortaya çıkmasını engelleyeceği için önemli bir uygulamadır. Genelde insanların büyük bölümü kanama, çürük, diş ağrısı, taş oluşumu gibi yaygın görülen problemlerin ortaya çıkmasının ardından dişçiye gittiklerinde genelde diş kaybı ile karşılaşırlar. Diş kaybı yaşamamak adına da düzenli olarak, tavsiye edilen zaman aralığında diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Diş Hekimine Gidilmelidir?

Diş ağrısı acile gitmek için geçerli bir neden olsa da sorun acile gitmeyi gerektirecek düzeye gelmeden önceden dişçiye gidilerek tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş hekimine gidilmesi gereken birçok farklı sorundan söz etmek mümkündür. Bu sorunlar arasında özellikle dişin kırılması, diş ağrısı ve kanamalar ilk sırada yer alacaktır.

Diş hekimine gidilmesi gereken durumlardan bazıları kısaca şunlardır:

  • Diş ağrısı,
  • Diş kırılması,
  • Diş eti sorunları,
  • Çene kırığı,
  • Dişin yerinden çıkması veya oynaması,
  • Diş ve diş etinde kanamalar görülmesi vb.

En küçük diş ağrısı veya diş eti problemleri ile büyük sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle diş hekimine gitmek için zaman kaybetmeden en kısa sürede işlem yapılması gerekmektedir.

Diş Hekiminden Neden Korkulur?

Dişçi korkusu günümüzde birçok kişinin ciddi ağrılar çekse de diş hekimine gitmesinin önünde en büyük engellerden biridir. İnsanların büyük bölümü diş hekimine gitmekten tedavi sırasında ve tedavi sonrasında yaşanacak ağrılar nedeniyle korkmaktadır. Halbuki çoğu uygulama ağrısız ve kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Öte yandan küçük ağrıların görüleceği işlemlerin ardından iyileşme söz konusu olurken, dişçi korkusu nedeniyle hayat boyu benzer daha kötü ağrılar ve sorunlar yaşanmaktadır. Birçok kişi için rahatsız edici olan diş tedavilerinin bu tür korkular nedeniyle aksatılması sorunların büyümesine neden olacaktır.

Diş Hekimi Korkusunu Yenme Yolları Nelerdir?

Dişçi korkusunu yenmenin yolları arasında birçok basit yöntem bulunmaktadır. İleri derecede korku ve endişe yaşayanlar için sedasyon ya da genel anestezi de uygulanabilmektedir. Ancak korkuyu yenmek için farklı birçok yöntem de denenebilir.

Korkunuzu yenmek için tercih edeceğiniz diş hekimi ve klinik son derece önemlidir. Diş hekimine gitmek isteyen ancak korkan kişilerin klinik ve hekim referansına göre hekim tercihinde bulunması da etkili olacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir