Diş Tedavisi

İmplant Komplikasyonları: Enfeksiyonlar, Peri-İmplantit ve Diğer Sorunlar

İmplant Komplikasyonları: Enfeksiyonlar, Peri-İmplantit ve Diğer Sorunlar

İmplant tedavi yöntemi %98’lik başarı seviyesi ile diş ve ağız sağlığı bölümünde en güven duyulan tedavi metotlarından biri olmaktadır. Bunun karşılığında implantın ardından bakım yetersizliği veya başka sebeplerle yan tesirlerinin ortaya çıkması ihtimaldir. Her ne kadar titanyumdan yapılan insan vücudu diş implantlarına nerede ise hiçbir zaman alerjik etkiler vermemiş olsa da cerrahi uygulamanın implantın ardındaki evrede karşı karşıya gelebileceğiniz türlü tesirleri olabilmektedir.

  1. İmplant Sonrası Enfeksiyon

İmplantın ardından yan tesirler içerisinde saymak gereken en mühim mevzulardan biri implantın ardından oluşan enfeksiyondur. Bilhassa implantın ardından meydana gelen ağrı hissi genel olarak enfeksiyondan dolayıdır. Nitekim implantın ardından ateşlenme olabilir mi sualine de enfeksiyon yanıtını vermek mümkün olmaktadır. Ateş ve ağrı ile beraber enfeksiyonla ilişkili olarak meydana gelen apse de implantın ardından çenede şişliğin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Nihayetinde implant uygulaması esnasında eksik dişin bulunduğu kısma cerrahi bir müdahale yapıldığını unutmamak gerekir. Ağız içi bakıma ve temizliğe gereken özeni göstermediğiniz takdirde enfeksiyon, implant sonrası evrede karşı karşıya gelebileceğiniz en bilinen sorunlardan biri olmaktadır.

  1. Vücudun İmplantı Kabul Etmemesi

İmplantın yan tesirleri içerisinde en mühim olanlarından biri vücudun implantı kabul etmemesi durumudur. Yazının başında söylediğimiz gibi implant tedavi yöntemi aslına bakılırsa vücudun kolay bir şekilde geri çevirmediği metotlardandır. Fakat bilhassa sigara tüketimi çok olan hasta kişilerin implantın ardından böyle bir durum ile karşı karşıya gelmesi mümkündür. Ayriyeten diş gıcırdatma problemi olan kişiler için de implantın ardından böyle bir tehlike bulunmaktadır.

  1. İmplant Sonrası Hissizlik

İmplant tedavisi sonrasında hissizleşme durumu ile çok nadir karşı karşıya gelinse de implant tedavi yönteminin yan tesirleri içerisinde sayılabilmektedir. İmplant tedavisi esnasında cerrahi işlem yapılan kısım lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. Fazlasıyla sık karşılaşılmasa da lokal anestezinin o kısımdaki türlü sinirlere zarar vermesi ihtimaldir. Böyle bir durumda hasta kişiler genel olarak implantın ardından ağrı ve hissizlik gibi problemlerden yakınmaktadırlar. Öyle ki bu yakınmalar gülme, yemek yeme ve bunun gibi kolay gündelik aktivitelerde meydana gelecek problemleri peşinden getirebilmektedir.

  1. Titanyum Alerjisi

Fazlasıyla az karşılaşılan bir alerji çeşidi olan titanyum alerjisi, implant tedavi yönteminin yan tesirleri arasında karşı karşıya gelinebilecek nadir komplikasyonlardan biri olmaktadır. Titanyumdan yapılan implant diş genel olarak alerjik reaksiyonlara sebep olmaz. Nitekim implant dişlerin titanyumdan yapılmasının en büyük sebeplerinden biri de bu olmaktadır. Fakat yine de kimi hasta kişilerde titanyum alerjisi olma ihtimali vardır. Bunun yanında kalitesi iyi olmayan veya sahte implantların içerisinde titanyum haricinde vücudun olumsuz tepkiler verebileceği materyaller de bulunma ihtimali vardır. Dolayısı ile implantın ardından tehlikeleri en hafife indirmek için güvenilir bir diş doktorundan tedavi görmek mühimdir.

  1. İmplant Sonrası Diş Eti Morarması

Hasta kişilerin sık sık kaygılandığı diş etlerinde görülen implantın ardından morarma aslına bakılırsa fazlasıyla doğal bir durumdur. Dolayısı ile implant sonrası morarma problemini implantın zararları içerisinde saymak pek mümkün değildir. İmplant tedavi yönteminin bütün pratikliğine karşılık cerrahi bir işlem olduğunu unutmamalıdır. Bilhassa açık implant cerrahisinde diş etlerinin müdahaleyle ilişkili travma sebebiyle morarması normal bir durumdur. Ayriyeten ilk zamanlarda implant sonrası kanama gibi problemler genel olarak ilk 2 ila 3 gün içerisinde yok olmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir