Diş Tedavisi

İltihap Geçmeden Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

İltihap Geçmeden Kanal Tedavisi Yapılır Mı

Günümüzde pek çok kişi dişte meydana gelen iltihap sorunundan şikayet etmektedir. İltihap genel olarak kişilerin dişinde ortaya çıkan büyük çaplı çürüklerdir. Bunun neticesinde dişte çeşitli ağrıların oluşması durumudur. Bu ağrı durumu kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak bakıldığında bütün diş iltihabı durumuyla karşı karşıya kalan kişilerde aynı belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler genellikle hastalarda zamansız baş gösteren diş ağrıları, dişte zonklama derecesinde ağrı, sıcak teması ile ortaya çıkan ağrı ve boyun kısmında meydana gelen şişlik biçiminde ortaya çıkmaktadır.

Bu şekilde şikayetler yaşayan hastaların öncelikle röntgeninin çekilmesi gerekmektedir. Röntgen çekimi yapılmasının amacı diş çürüğünün boyutu ve önceden dişe yapılan uygulamaları gözlemlemektir. İltihaplı dişe kanal tedavisi uygulanıp uygulanmayacağı konusunda hekim tavsiyeleri değerlendirilmelidir. Pek çok kişide kanal tedavisi uygulanmasına rağmen bazı rahatsızlıkların yeniden yaşandığı görülmektedir. Bunun nedeni ise, önceden kök bölgesinde iltihap yer alan hastalara yapılan kanal tedavisinde başarı sağlanamamasıdır. Bu şekildeki durumlarda hastalara, iltihap durumunun ortadan kaldırılması ve kanal tedavisinin ideal bir biçimde yapılabilmesi için antibiyotik ilaçların kullanılması önerilmektedir.

Dişte meydana gelen iltihap durumu ortadan kaldırılmadan kanal tedavisinin yapılması önerilmemektedir. Fakat acil bir durum ile karşı karşıya kalınmış ise iltihaplı olan dişe kanal tedavisi uygulaması yapılabilmektedir. Kesinlikle uzman diş hekimlerinin kontrolünde ilaç kullanımının ardından tedavinin sürdürülmesi amaçlanmaktadır. Antibiyotik ilaçların kullanılmasının sonrasında dişte meydana gelen iltihap durumunun kuruduğu görülmüştür. İltihaplı dişe antibiyotik tedavisi uygulandığı ve iltihap giderildiği taktirde rahatlıkla kanal tedavisi yapılabilmektedir.

İltihaplı Diş Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Bazı kişilerde problemsiz bir biçimde kanal tedavisi gerçekleştirilirken, bazı kişilerde 1-2 seans arasında tedavinin gerçekleştirilmesi uygun olmaktadır. Bu tedavi esnasında doktor her bir seansta hastaların röntgen filmlerini inceleyerek tedavinin adımlarını mutlaka titiz bir şekilde kontrol etmeleridir. Ayrıyeten tedavisi tamamlanan kişilerde, kanal tedavisinin durumunu ve tedavide herhangi bir sorun bulunup bulunmadığını anlayabilmek için kişilerin yeniden röntgen filminin çekilmesi gerekmektedir. Günümüzde kanal tedavisi diş hekimleri tarafından pek çok hastaya uygulanmakta ve tavsiye edilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir