Diş Tedavisi

Dişin İçten Çürümesi Nasıl Anlaşılır?

Dişin İçten Çürümesi Nasıl Anlaşılır

Diş çürüğü; tüketimi yapılan gıdaların ağzın içinde bizlerle birlikte yaşamını sürdüren bakteriler tarafından kullanılarak asit oluşması ile ortaya çıkmaktadır. Oluşmaya başlayan asit dişin üzerindeki mineralleri çözerek madde kaybı oluşturup, dişin üzerinde çürükler meydana getirmeye başlatmaktadır.

Diş çürüğü semptomları, çürüğün şekline ve çürüğün ebadına göre değişkenlik göstermektedir. Ufak çürükler herhangi bir semptom vermez iken ilerlemiş olan çürükler ağrı ve aşırı hassas ile kendini belli etmektedirler. Çürüklerin kimi siyah kimi de kahverengi bir nokta olarak görünmeye başlarlar. Fakat doğru tanı için röntgen almanız gerekmektedir. Bu sebeple düzenli bir şekilde dişlerinizin kontrollerini yaptırmanız gerekir. Başlıca çürük semptomları ise bunlardır:

  1. Ağzın içinde oluşan rahatsız edici bir tat olması ya da ağzın kokması
  2. Dişlerde hassaslaşma ya da dişe vuran bir ağrı
  3. Sıcak, soğuk, şekerli içecek ve gıdaların tüketimi yapıldığında başlayan ya da kötüleşen sancı
  4. Dişin yüzeyinde tebeşir gibi beyaz noktalar

Diş çürüğünün sebepleri; düzenli bir şekilde yapılması gereken ağız bakımının ihmal edilmesi, tükürüğün kalitesi ve içeriği, diş yapısı veya türlü hastalıklar ile bağlantılı olabilmektedir. Diş çürüğü, aslında dişte oluşan erime ve buna bağlı olan ufak bir boşluktur. Bu boşluk tedavi görmediğinde genişleyip, şiddetli sancılar gibi semptomlar ile hastanın günlük yaşamını olumlu yönde etkilemeyecek duruma getirebilmektedir.

Dişi gördüğünüzde siyah ya da kahverengi renkler bulunuyor ise çürük oluşumu başlamasından şüphelenmelisiniz. Sonrasında doktor dişi kontrol eder. Dişte kahverengi ya da siyah renkler olmasa da diş içten çürümeye başlamış olma ihtimali de vardır. Bu durumun olup olmadığını belirlemek için ağız içinin genel bir şekilde röntgeni alınmalıdır. Çürük genellikle, rutin bir biçimde diş doktorunun yaptığı muayenede veya röntgenler sırasında belirlenmektedir.

Diş Çürüğünün Tedavi Yöntemleri

Diş çürüğünün tedavisi yapılırken başka metotlara ve tekniklere başvurulabilmektedir. Bunun için ilk etapta hassasiyet, acı veya ağrı gibi bütün belirtiler takip edilmektedir. Takip sonrasında diş doktorunuz ağız içi muayenenizi yapacak ve tam anlamıyla nasıl bir çürük olduğunu belirleyecektir. Diş doktorunuz çürüğün boyutuna ve ciddiyetine göre bir tedavi yolu izleyecektir.

  • Diş Çürüğünde Dolgu Tedavisi

Diş doktorunuz öncelik olarak dişinizdeki çürüyen kısımları temizleme ile başlar. Sonrasında meydana gelen boşlukları kompozit ya da amalgamla doldurarak tedavi yapmış olur. Erken ve basit tespit edilmiş çürükler genel olarak bu metotla tedavi edilmektedir.

  • Diş Çürüğünde Kanal Tedavisi

Çürük o kadar ileri seviyeye ulaşmıştır ki dişlerin içerisinde yer alan sinirlerin bulunduğu odaya varmıştır. Böyle bir durumda hastalar çok ciddi sancılar çekmeye başlarlar. Böylesi durumlarda dişi kurtarmak amacı ile kanal tedavisine başvuracaklardır. Öncelik olarak dişin içinde bulunan sinirler alınıp, sonrasında dişin iç tarafı sterilize edilip temizlenecek ve enfeksiyonların tamamını yok ettikten sonra dolgu malzemesiyle bütün boşluklar kapatılacaktır.

  • Kron Tedavisi

Kronlar, çürük sebebi ile hasarın çok olduğu dişlerin tedavisinde tercih edilmektedir. Diş doktoru bu gibi sorunlarda dişin yüzeyinde şahsa ait üretilen porselen yerleştirmeyi tercih edebilir, bunun sayesinde dişin ömrü uzatılır. Şüphesiz tedavi uygulanmadan önce dişte bulunan çürüğün tamamını elimine edilmesi gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir