Diş Tedavisi

Apse Yapan Diş Fırçalanır Mı?

Apse Yapan Diş Fırçalanır Mı

Genel olarak apse, bakteriler ile mücadele eden vücudun sergilediği reaksiyonlar sebebi ile meydana gelmektedir. Sadece dişte değil, bakterilerin yol açtığı çeşitli rahatsızlıklarda apseler oluşabilir. Apseler ağrı, şişme ya da kızarıklık gibi faktörlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bilhassa ortaya çıkan apseler kişilerin yaşam kalitesinde düşüşlere sebep olabilir.

Diş apsesi olarak bilinen apse çeşidi aslında dişin kök kısmında ya da dişlerin ara bölümlerinde meydana gelir. Apse genel olarak ağız içerisinde biriken yiyecek artıkları yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bakteriler yeterli düzeyde ağız temizliği yapılmadığında kolay bir şekilde çoğalmaktadır. Bakterilerin çoğalması ise dişte çürük ya da apse oluşmasına neden olmaktadır.

Apseler zaman içerisinde kişinin ağrılı ve uykusuz günler geçirmesine yol açmaktadır. Pek çok farklı sorunlara yol açan apseler, dişlerin durumuna ve yapısına göre çeşitli tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Tedavisi yapılamayıp kurtarılamayacak halde olan dişlerin çekimi yapılabilir, kanal tedavisi yöntemi kullanılabilir ya da problemli alana müdahalede bulunulabilir.

Fazla şiddetli halde olmayan apseler bazı hastalarda kendi kendine yok olabilir. Diş bakımı konusunda titiz davranmak çoğu zaman apsenin yok olmasına neden olabilir. Fakat bazı apseler, düzenli bir şekilde diş fırçalama gibi bakım yöntemleri yapılmadığında yeniden ortaya çıkabilir.

Diş apsesi yüzünden yaşanan belirtiler her bireyde aynı şekilde meydana gelmeyebilir. Ancak apse oluşumunda yaygın bir şekilde karşı karşıya kalınan belirtiler arasında ateşlenme, ağrı ya da zonklama yer almaktadır. Apseye çoğunlukla şişlik eşlik etmektedir. Yanak içi, yanak, damak ve yüz bölgesinde şişlikler oluşabilir.

Apse problemi kişinin hayatını içecek ve yiyecek tükettiği zamanlarda olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Aşırı derecede soğuğa ve sıcağa karşı dirençsizlik veya çiğneme esnasında yaşanan ağrılar bu duruma bir örnek olmaktadır. Bazı şiddetli derecede apse oluşumları ise daha farklı problemlerin yaşanmasına neden olabilir. Bu problemlerin başında yüz ve yüze yakın alanlarda ortaya çıkan lenf bezi şişlikleridir.

Beslenme alışkanlıkları apsenin meydana gelme nedenleri arasında mühim bir yere sahiptir. Fazla şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, bakteri miktarının yükselmesine ve çürük, apse gibi problemlerin artış göstermesine sebep olur. Sigara ve alkol kullanımı da bazı kişilerde apse oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Apse oluşumuna neden olan durumlar arasında şeker hastalığı da yer almaktadır.

Apseye yol açan nedenler arasında en büyük öneme sahip olan durum ağız ve diş bakımının doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Düzenli olarak dişlerini fırçalamayan bireylerde yiyecek artıkları kolay bir şekilde birikebilir bu da bakteri seviyesinin artmasına neden olur. Sabah ve akşam olmak kaydıyla dişlerin günde iki kez fırçalanması gerekmektedir. Apse veya çürükler ile savaşmakta dişlerin fırçalanması son derece kolay ve etkili bir yöntemdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir