Diş Tedavisi

Günlük Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Günlük Diş Bakımı

Ağız temizliği, öteki rahatsızlıkların engellenmesinde de mühimdir. Bu nedenden dolayı, bu mevzuya önem verilmelidir. Ağız temizliğini sağlamak için ilk olarak diş doktoruna düzenli ağız muayenesine gidilmesi gerekir. Diş doktoruna gitmenin beraberinde gün içerisinde kişisel ağız temizliğini sağlama metotları bulunmaktadır. Bu metotları sizler için sıraladık. Bu metotlar;

Dişleri düzenli bir şekilde fırçalamak

Virüs ve bakterilerin kişinin vücuduna giriş noktası ağızlarıdır. Bu nedenden dolayı dişleri fırçalamak ağızdan giren virüs ve bakterilerin daha çok yayılmasının önüne geçer. Gün içerisinde 2 kez dişlerinizi fırçalamanız gerekir.

Diş ipi kullanmak

Diş ipi dişlerin arasına giren gıda atıklarını temizleyerek, meydana gelebilecek gıda kaynaklı bakterileri temizleyip, çürük oluşumun önüne geçer. Bu nedenden gün içerisinde 2 defa diş ipi kullanmak ağız temizliği bakımından oldukça mühimdir.

Dengeli beslenmek

Şekerli gıdalardan uzak durmak ve düzenli su tüketmek ağız temizliği bakımından mühimdir.

Diş fırçasını düzenli olarak değiştirmek

Ağız temizliği için diş fırçasını düzenli bir şekilde değiştirmek gerekir. Diş doktorları üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.

Ağız bakım suyu

Ağız temizliğinin vazgeçilmezidir. Son dokunuş olarak bilinen ağız bakım suyu ile gargara yapmak çok faydalıdır. Tıpkı diş ipi gibi dişlerin arasına girmiş gıda atıkları mükemmel şekilde temizler. Anti-bakteriyel tesiri vardır.

Sıraladığımız metotlar ağız temizliği bakımından mühimdir.

Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ağız temizliğini 2 ayrı metoda ayırabiliriz. İlki ortodonti tedavisi gören hastaların ağız temizliği, ikincisi ise ortodonti tedavisi görmeyen kişilerin ağız bakımı.

Ortodonti tedavisi görmeyen kişilerin ağız bakımı;

Ortodonti tedavisi görmeyen bireylerdeki ağız bakımı ise aşağıdaki gibi olmalıdır.

  • Gün içerisinde 2 defa dişler doğru diş fırçası ile, diş yüzeyine daireler çizerek ve geri-ileri hareketler ile dişlerin fırçalanması gerekir. Çiğneme yüzeyine, dişlerin arka yüzeyine önem verilmelidir.
  • Gün içerisinde 2 defa diş ipini kullanmak gerekir. Doğru ölçüde diş ipini orta parmaklara sarmalı ve diş minesine, diş etine zarar gelmeden diş ve diş eti arası temizlenmelidir.
  • Ağız bakım suyu kullanılmalıdır. Yeterli ölçüde ağza alınan gargara 1-2 dakika aralığında gargara yapılmalıdır.

Bu metotları uyguladığınız takdirde ağız temizliğinizi günlük olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Ortodonti tedavisi gören hastaların ağız bakımı;

  • Ortodonti fırçası kullanmak mühimdir. Braket aralarını temizlemek amacıyla imalatı yapılan fırçalar braket aralarını temizleyerek ağız bakımına katkıda bulunur. Bu fırça çeşitleri bakteri plağını rahat temizler. Diş macunu nohut büyüklüğünde sıkılmalıdır. Üst ve alt çeneyi ayrı bir şekilde fırçalamak gerekir. Bu hasta kişiler diş fırçalamasına daha çok zaman ayırmalıdırlar.
  • Bir tek diş fırçası kullanılmalıdır. Tek bir diş fırçası dişleri teker teker temizlemeye bilhassa diş birleşim ve diş eti yerlerini temizlemek amacı ile üretilmiştir. Macun kullanmak kişinin tercihine bırakılmıştır.
  • Diş arası fırçası; bu fırça macuna gerek duymaz. Braketlerin üstünü-altını, solunu-sağını fırçalamanıza yardımda bulunur.
  • Diş ipi kullanımı mühimdir. Bilhassa braketlere zarar vermeyecek şekilde diş araları temizlenmelidir. Gün içerisinde en az 1 defa uygulanmalıdır. Ortodonti tedavisinde kullanılmak üzere üretilen diş ipleri vardır.
  • Son olarak ağız bakım suyu ile diş araları son defa temizlenmelidir.

Bu metotlar yapıldığında ortodonti tedavisi gören kişiler de günlük ağız temizliğini yerine getirmiş olurlar.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir