Diş Tedavisi

Yatağa Bağımlı Hastalarda Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Yatağa Bağımlı Hastalarda Diş Bakımı

Yatağa bağımlı olan veya kendi başına ağız bakımını gerçekleştiremeyen, bilinci açık ya da kapalı hastaların ağız ve diş bakımı, ağız mukozasını korumak ve enfeksiyon oluşumunu önlemek amacıyla bir başkası tarafından yapılmalıdır. Ağız ve diş bakımı yapılırken uygun şartların sağlanması ve düzenli bir şekilde yerine getirilmesi;

  • Dişte çürük meydana gelmesi ve diş eti rahatsızlıkları
  • Sindirim sistemi problemleri
  • Kalp ve dolaşım sisteminde hastalıkların ortaya çıkması
  • Böbrek ve idrar yollarında enfeksiyon görülmesi
  • Eklemlerde meydana gelebilecek iltihabi hastalıklara engel olunmasına yardımcı olur.

Bunun yanında ağır ve diş bakımının gerçekleştirilmesi kişinin, gün içerisindeki motivasyon ve aktivite seviyesinde artış meydana getirir ve rahatlamasına yardımcı olur.

Bilinci yerinde olmayan hastalarda ağzın açık olması ağız mukozasında kuruma meydana gelmesine ve dil yüzeyinde kabuklaşmalara yol açar. Ağız içerisindeki nem dengesinin muhafaza edilmesi son derece mühimdir. Ağız bakımının yerine getirilmesi için gerekli olan malzemeler arasında diş macunu, diş fırçası, karbonatlı su, ağız bakım kiti, spanç ve eldiven yer almaktadır.

Ağız temizliğinde, kişinin ağzını verilen komut üzerine açabiliyor olması ya da kasılmalar ile bağlantılı hiç açamıyor olması mühimdir. Ağzını açamayan bireylere herhangi bir zorlama yapılmamalıdır. Yapılacak herhangi bir zorlama diş kırıkları ve ağız içi travmalara yol açabilir. Bu sebepten dolayı bilinci açık kişilerde kişilerden izin alındıktan sonra uygulamaya başlamak gerekir. Hastaya yapılacak işlem için danışılıp izin alınması hastaya kendisini değerli hissettirecektir. Ağız temizliğine başlamadan evvel hastada takma dişler mevcut ise çıkarılmalı ve protez bakımına uygun olacak şekilde temizliği yerine getirilmelidir.

Kişinin ağzında mantar enfeksiyonunun bulunup bulunmadığı bu uygulama esnasında değerlendirilmelidir. Ağız içerisinde beyaz renkli lekelenmeler ya da devamlı kanayan bir yara bulunuyorsa ağız temizliğine başlamadan evvel bir sağlık uzmanından destek alınmalı, eğer mümkünse doktor değerlendirmesi alınmalıdır. Yatağa bağımlı durumda olan kişilerin bu uygulamalar için hastaneye transfer edilmesi zor olduğu için bu aşamada evde bakım hizmeti veren merkezlerin yardımına başvurulabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir