Diş Tedavisi

Çocuk Diş Sağlığı: Küçükler İçin Diş Bakımı Rehberi

Çocuk Diş Sağlığı: Küçükler İçin Diş Bakımı Rehberi

Bütün çocuklarda genel olarak altı aydan itibaren süt dişleri çıkmaya başlamaktadır ve üç yaşına dek tamamlanmaktadır. Bu evrede çocuklarda toplam yirmi tane süt dişi vardır. Genel olarak on iki yaşına kadarsa genel olarak düşmeye başlamıştır. Ardından düzenli bir şekilde çocukların diş sayıları kontrol edilmesi gerekir ve eksik dişlerin farkına varıldığında doktora gidilmelidir. Süt dişlerin sağlıkları da en az daimi dişler kadar mühimdir. Bunun sebebi süt dişlerin sağlıklı olması daimi dişlerdeki çarpıklığın önüne geçen en mühim etkendir.

Süt dişi bu durumun beraberinde yetişkinlik evresinde düzgün bir şekilde konuşmayı, gelişme döneminde gıdaları düzgünce çiğneyerek yemeyi öğrenme yönünden de çok mühimdir. Süt dişleri daimi dişlere kıyas ile daha çok ölçüde organik madde barındırdıkları için çürümesi daha olası bir durumdur. Çocuklar yetişkinlere kıyas ile kendilerini anlatmakta yetersiz olduklarından dolayı dişlerdeki sancıyı veya hassasiyeti ifade etmekte zorlanırlar. Bu nedenden çürüme anlaşılmayabilir ve sancıların ciddiyeti çoğaldığında tedbir için geç kalınmış olabilmektedir. Ağızda meydana gelebilecek sıradan bir problemi önceden teşhis edebilmek için çocukta bir diş yakınması görülmese de her altı ayda bir diş doktoruna düzenli bir şekilde muayeneye gidilmelidir.

Çocuk ufak yaşta kazanmış olduğu diş fırçalama alışkanlığı yetişkinlik evresinde de sürdüreceği için anne babaların bu mevzuya dikkat etmesi gerekmektedir. Çocuklara gün içerisinde minimum dört defa oyun haline getirip diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerekir. Çocuklarda diş fırçalama mevzusu mühim bir konu olduğu için diş fırçası tercihine çok önem verilmesi gerekir üstelik bu hususta bir uzmana başvurulması gerekir. Çocuğunuz üç yaşından ufak ise diş fırçalar iken macun kullanılmaması gerekir bunun sebebi çocuğun macunu yutma tehlikesi bulunmaktadır. Üç yaşından büyük çocuklarınsa fırçasının üstüne nohut boyutunda macun sıkılması gerekir. Sıkılan macunun içinde florür içermesine kesinlikle önem verilmelidir.

Diş fırçalama uygulamasında fırçalama tekniği macundan daha fazla tesirlidir. Dişin ön kısmı dairesel döndürme hareketleri ile, çiğneyici kısımlarsa geri-ileri hareketler ile fırçalanması gerekir. Mümkün olduğunda anne babalar fırçalama esnasında çocuğun yanında bulunmalı ve dişlerini doğru fırçaladıklarından emin olunması gerekir. Ebeveynler gibi çocuk ile devamlı yakın temas halinde olan insanların da ağız bakımlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun sebebi çürük veya diş eti problemleri gibi hastalıkların bebeğe geçme olasılığı bulunmaktadır. Anne babalar bebeği besler iken emziğini ve biberonunu kesinlikle her kullanımında temizlenmesi gerekir. Ayriyeten içecek ve yiyeceklerde ısı kontrolü yapmadan bebeğin ağızlarına değdirmemeye dikkat edilmesi gerekir.

Çocuklarda diş lekesi çok karşılaşılan bir şikayet olmaktadır. Bu lekelerin çürük ile karıştırılmaması gerekir. Dişler iyi bir şekilde fırçalanmazsa lekelerin üzerine gıda parçacıkları daha basit bir biçimde tutunabilir ve çürümeye neden olabilir. Diş lekesinin tedavi edilmesi için diş taşı temizliği veya cila uygulaması yapılabilir.

Çocukların ağızlarında yaraların meydana gelmesi veya dişlerinin kırılması halinde direk bir diş doktoruna gidilmesi gerekir. Kırılmış olan dişlerin veya süt içine koyarak en yakın diş doktoruna kırılan diş ile beraber gidebilirsiniz. Bu gibi hallerde dişin çocukların ağızlarına yeniden yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Bu uygulamaya reimplantasyon ismi verilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir