Gömülü diş, çıkma vakti geçmiş olan diş olarak bilinmektedir. Gömülü dişler ağızda yer alması gereken yerde olmaması durumunda çene yapısına ve şekline zarar vermektedir. Ayrıca gömülü diş çapraşıklığına da neden olmaktadır. Gömülü dişi bir operasyon yardımı ile yerinden çıkartılarak bu gibi sorunların önüne geçilmiş olunur.
Gömülü dişlerin bazıları içeride olduğu gibi bazılarının ise yarısı dışarıda olabilir. Bu gibi dişlerin gömülü olmasına değişik nedenler sebep olabilir. Örneğin; gömülü dişe komşu olan dişlerin yer değiştirmesi gibi durumunda, genetik nedenlerde, çene darlığı veya ağız darlığı gibi durumlar neden olabilir.
Pek çok farklı dişlerin gömülü kalması sorunu ile birlikte, çoğunlukla gömülü diş problemleri yirmi yaş dişlerinde veya kesici dişlerde meydana gelmektedir. Gömülü dişler ağızda çeşitli sağlıklı problemlerini meydana getirebileceği gibi estetik görünümde de problemlere yol açabilir. Gömülü diş şikayeti olan hastalar mutlaka diş hekimlerine baş vurmaları gerekmektedir.
Gelişen teknoloji sayesinde gömülü dişler küçük operasyonlar sayesinde kolaylıkla çıkarılabilir. Gömülü diş ameliyatında, gömülü olan dişin olduğu bölge lokal anestezi uygulanarak uyuşturulmaktadır. Bu sayede hasta hiçbir ağrı duymadan bu operasyondan başarılı bir şekilde sonuç almaktadır. Lokal anestezi ile uyuşturulan bölgede yer alan gömülü diş çıkarıldıktan sonra açılan dokuya diş hekimi tarafından dikiş atılır. Operasyondan sonra hastanın ağız bakımına oldukça dikkat etmesi gerekmektedir.
Dikiş atılan bölgenin yaklaşım iyileşme süresi on gün kadar sürmektedir. Bu süre zarfında diş hekiminizin vereceği ağrı kesici ve antibiyotik tedavisini uygulamanız oldukça önemlidir. Bu ameliyat sırasında hasta kesinlikle bir ağrı veya acı hissetmez.