Endodonti nedir? Endodonti tedavisi nasıl yapılır? Endodonti tedavisi kimlere uygulanır? Endodonti tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Endodonti tedavisi ne kadar sürmektedir? Endodonti tedavisi hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.
Endodonti Tedavisi
Endodonti tedavisinin bir diğer adı ise kanal tedavisidir. Kanal tedavisi için diş hekimleri 5 yıllık bir eğitimin ardından 3 yıl olmak üzere endodonti alanı üzerinde eğitim görmektedirler. Bu sayede eğitimlerini iyi derecede tamamlayarak bu alanda da uzmanlık kazanmış olurlar.
Endodonti tedavisi, halk arasında diş özü olarak bilinen diş pulpasında yer alan damar ve sinirlerin bölgeden alındıktan sonra oluşan bölgedeki boşluğun dezenfekte edilmesi ve kanal yapısının genişletilerek oluşan boşlukların özel dolgu bir malzeme ile kapatılması sonucunda gerçekleştirilmektedir.
Kanal tedavisi için öncelikle hastanın dişinde var olan problemin radyolojik ve dental muayene sonucunda belirlenmesi gerekmektedir. Endodontik bir tedaviye diş hekimi karar verdikten sonra hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanmaktadır. Daha sonra diş minesinde ve dentin tabakasında yer alan çürükler temizlenerek pulpaya açılan yol oluşturulmaktadır. Tedavisi yapılacak olan dişe rubber dam takılıp diş izole edilmektedir. Gerekirse eğer radyolojik görüntülemeler sayesinde diş tekrar kontrol edilebilir.
Diş hekiminin kullanacağı özel aletler yardımı ile kanalın içerisinde yer alan mikroorganizmalar yol edilir. Yapılan bu işlemlerin ardından diş kökü kanalı tamamen dezenfekte edilir. Temizleme işlemi bittikten sonra oluşan boşluğa dolgu malzemeleri yerleştirilir ve boşluk tamamen kapatılır. Dişin üst kısmı ise kuron ile kapatılarak tedavi sonlandırılır.