Diş Tedavisi

Dişin Gerçek Rengi Nedir?

Dişin Gerçek Rengi Nedir

Dişlerin doğal rengi bembeyaz bir yapıda değildir. Dişlerin rengi, diş dokusu ile dentin renk tonlarının karışması ile çeşitli renk tonlarına sahip olabilmektedirler. Diş renk tonları arasında gri-beyaz, mavi-beyaz ve sarı-beyaz tonları yer almaktadır.

İnsanlar, sağlıklı diş yapısının beyaz renk ile belirlendiğini düşünmektedirler. Ancak bu düşünce tamamıyla yanlıştır. Beyaz diş demek sağlıklı diş demek değildir. Kişilerin diş rengi tıpkı ten rengi, göz rengi ve saç rengi gibi kendine özgüdür. Diş eti renkleri de dişlerin rengi üzerinde etkilidir. Diş eti rengine göre dişlerin renginde de farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Örnek verebilecek olursak koyu diş eti rengine sahip olan kişilerin dişleri olduğundan daha beyaz görünmektedir.

Pek çok farklı sebepten dolayı dişlerde deformasyonlar meydana gelebilir. Bu durumun yanı sıra lekelenmeler ve sararmalar da oluşabilir. Dişlerin renginde değişiklik meydana gelmesinin en temel nedeni yaş faktörüdür. Yaşta ilerleme yaşandıkça diş yapısında deformasyon ve renginde değişiklik meydana gelebilmektedir. Yaş ile birlikte diş eti renginde de farklılaşmalar yaşanmaktadır. Aynı zamanda dişlerde sararmalar ve kırılmalar da karşılaşılan durumlar arasındadır.

Yeme ve içme alışkanlıklarına bağlı olarak da diş renginde farklılaşmalar oluşabilmektedir. Kişilerin tüketmiş oldukları çay, kahve ve asitli içecekler dişlerin sararmasına ve lekelenmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda kullanılan sigaralar sonucunda da aynı durumlar gözlenmektedir. Diş renginde sararmalar oluşmaya başladığında hekim uygun gördüğü taktirde diş beyazlatma tedavisi uygulanabilmektedir.

Ağızda direk olarak göze çarpan diş tabakası, diş etlerinin hemen üzerinde bulunan mine tabakasıdır. Mine tabakasının doğal rengi ise beyazdır. Fakat mine tabakası yarı saydam bir özelliğe sahiptir. Bu sebepten dolayı alt katmanların rengini de yansıtmaktadır. Mine tabakasının hemen alt kısmında yer alan katman ise dentin olarak adlandırılmaktadır. Dentin rengi sarıdır ve pürüzlü bir yapıya sahiptir.

Dişlerin gerçek rengi bembeyaz değil sarıdır. İnsanların yaşı ilerledikçe, pulpadan gelip içerisine etki eden maddeler zamanla dişin rengini de farklılaştırmaktadır. Bu şekilde ilerleyen zamanlarda diş rengi daha koyu sarı ya da kahverengine bürünmektedir. Dişlerin rengi; yarı saydam mine, zaman içinde renginde koyulaşma meydana gelen dentin ve altında yer alan pulpa dokusunun beraber yansıması ile ortaya çıkmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir