Diş Tedavisi

Diş Teli Lastiği En Az Kaç Saat Takılmalı?

Diş Teli Lastiği En Az Kaç Saat Takılmalı

Diş teli lastikleri hekimlerin öngördüğü vakit dilimlerinde takılır. Genel olarak diş teli tedavi tekniğinin sonuna doğru yapılan diş teli lastiğinin tesirli olması için gün içerisinde en az altı saat kadar kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu zaman hastanın tedaviye yanıt verme çabukluğuna, yaşına ve diş sorununun ölçüsüne göre farklılık göstereceğinden dolayı en doğru yanıtı doktorunuz verecektir.

Diş Teli Lastiklerinin Ağrısı Nasıl Geçebilir?

Diş teli tedavi tekniğinde ve diş teli lastiği takılır iken ağrıyla karşı karşıya kalınması oldukça sık görülen bir durum olmaktadır. Bu durumun sebebi diş tellerinin ve diş teli lastiklerinin çeneyi ve dişi olması gereken pozisyona getirebilmek için yaptığı kuvvettir. Ayriyeten diş tellerinin sürtünme ile beraber ağız dokusunda ortaya çıkardığı lezyonlar ve yaralar da sancılara sebep olmaktadır. Bu hususta yapılacak en doğru işlem ılık ve tuzlu su ile ağız çalkalamak olacaktır. Bu durumun haricinde uygulayacağınız işlemleri diş telini zarara uğratma tehlikesi olduğundan uzman doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

Diş Tellerine Lastik Hangi Nedenden Dolayı Takılmaktadır?

Diş telleri dişin yerleşmesi hususunda işlev görür iken diş teli lastikleri çenenin doğru yerleşmesine rol oynar. Ortodonti tedavi tekniği gören hastalarda çenenin doğru bir biçimde kapanması sık sık denk gelinen bir durum olmaktadır. Çene kapanmasında çarpıklık, açıklık, derinlik görülebilmektedir. Diş teli lastikleri bu hallerin iyi hale getirilmesi amacı ile kullanılır.

Diş Teli Lastiğinden Sonraki Adım

Diş teli, kullanma süresince pek çok sınırlılığa sebep olarak hastanın yaşamına kötü yönde etki etmektedir. Bu sınırlılıkların başında her atıştırmaların ardından dişleri fırçalama, diş teli lastiği kullanımı sebebi ile çeneyi rahat bir şekilde hareket ettirememe, diş telinin ve diş teli lastiğinin sancılara sebep olması gibi haller gelmektedir.

Bu gibi sebeplerden ötürü kişiler diş tedavilerini sonlandırır iken diş telinin çıkmasının ardından bir daha bu aparatı kullanmaları gerekip gerekmediği hususunda meraklanırlar. Diş teli tedavi tekniğinin sonlanmasından sonra pekiştirici görevi üstlenen aparey ismi verilen aparatlar kullanılır. Bu dönem pekiştirme tedavisi biçiminde bilinir. Apareyin takılıp çıkarılan veya sabit türleri bulunmaktadır.

Bu türler kullanıcı kişilere mobilite temin ederek apareyi direk her alanda takabilmelerine imkan tanımaktadır. Pekiştirici aparey kullanımının zamanına hastanın iyileşme haline göre uzman doktor karar vermektedir.

Diş Teli Lastikleri Hangi Sıklıklar ile Değiştirilir?

Diş teli lastiği esneme gösteren yapıda olmaktadır. Bu hal de dişler konumlandırılır iken arzu edilen basıncın yeteri kadar yapılamamasına sebep olabilmektedir. Diş teli lastiklerinin değiştirilme zamanı lastiklerin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak yirmi dört saatte bir değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.

Diş Teli Lastik Türleri

Diş teli lastiğinin iki türü var olmaktadır. Bu türlerden ilki impalalı diş teli lastiği olmaktadır. Bu lastik türü kalın bir yapıdadır. Diş hekimleri tarafından bu lastiğin geceleri yatar iken takılması tavsiye edilmektedir. Bu durumun sebeplerinden biri kalınlıkları nedeni ile takılmasının güç olması ve ağız içerisinde hareket engeli ortaya çıkarmasıdır. Bir başka diş teli lastik türü olan kangurulu diş teli lastiği, impalalı diş teli lastiğine kıyas ile daha ince bir yapıda olması sebebi ile kullanım rahatlığı temin eder. Bu sebep ile gündüz kullanımı için çok uygundur. Esnek yapıda olmasının sayesinde takılıp çıkarılması da basittir.

Diş Teli Lastikleri Kullanma Biçimleri

Diş teli lastiklerini aparat kullanarak ya da aparatsız bir şekilde takmanız mümkündür. Eğer lastiğinizi aparat tercih etmeden takacak iseniz ayna kullanmanız işinizi kolay hale getirecektir. Diş teli lastikleri takılır iken lastikler ilk olarak arkada yer alan dişe takılmaktadır. Ardından lastiklerin diğer uç kısmı ön tarafta yer alan diş üstündeki tele geçirilmektedir. Diş teli lastikleri yemek yer iken çıkartıldığı ve sonrasında tekrardan takıldığı için bütün bu uygulamaları kolay hale getirmek için pratik aparatlar, çengeller tercih etmek mantıklı bir tercih olabilmektedir. Diş teli lastiklerini çengelin uç kısmına yerleştirilip pratik bir şekilde dişe takılmaktadır.

Diş Teli Lastiği Nasıl Takılmaktadır?

Diş teli lastiklerini takar iken sıralamaya önem vermeniz gerekir. Diş teli tedavisi yapılan kişinin sorun görülen dişleri farklılık göstermektedir. Bu sebep ile diş teli takar iken hangi dişlere takılacağı ve ne biçimde takılacağına dikkat etmeniz gerekmektedir. Tedavi tekniğini sürdüren doktorlar hastalarına diş teli lastiğini nasıl takacakları hususunda uygulamalı olarak bilgilendirmektedir.

Diş Teli Lastik Renkleri

Diş teli lastik renk tonlarının tedavi yönünden herhangi bir işlevi ya da tedavi tekniğinin seyrini ve süresine etki edecek bir işlevi bulunmamak ile beraber sık sık kullanılmaktadır. Renk renk diş teli lastikleri eğlenceli görüntüleri ile yalnızca çocuklar tarafından değil yetişkin hastalar tarafından da ilgi görmektedir. Diş teli lastiğinin yaşadığımız dönemde hemen hemen her renk tonu var olmaktadır. Bu hal de kullanan hastalara çok geniş bir skala sunar.

Diş Teli Lastiği Takma Aparatı

Diş teli lastikleri takma aparatları bilhassa yeni diş teli takmaya başlayan ve uyum sağlayamamış kişilerin diş teli lastiği kullanımını oldukça kolay hale getirmektedir. Diş teli tedavi tekniğinin doğru ilerleyebilmesi için büyük önem taşıyan diş teli lastiği, yemek sırasında çıkarıldığı için gün içerisinde bunları devamlı takıp çıkarmak mecburiyetinde kalan kişilere zaman kaybettirir. Diş teli lastiklerini takma aparatı bu uygulamayı çok kolay bir şekilde gerçekleştirmenizi temin edecektir.

Diş Teli Lastiği Kaç Ay Takılmaktadır?

Diş teli lastiklerinin kaç ay kullanılacağı hastanın dişinin genel haline, anatomik yapısına, rahatsızlığın büyüklüğüne göre değişmek ile beraber bu mevzuya uzman doktor ayrıntılı muayenenin ardından karar vermektedir. Genel olarak altı ay ile otuz altı ay arası süren bu tedavi tekniğinin amacına erişebilmesi için lastiklerin mutlaka hekimin tavsiye ettiği zamanda ve şekilde takılması gerekir.

Diş Teli Lastiğinin Faydaları Nelerdir?

Diş teli lastikleri, diş teli kullanımı esnasında dişin doğru bir şekilde yerleşmesini temin etmektedir. Ayriyeten üst ve alt dişin birbiri ile uyumlu bir şekilde yerleşmesinde de büyük önem arz etmektedir. Diş teli lastiği estetik gözükmesi, hareket yeteneğini kısıtlamaması, hastayı daha az irrite etmesi gibi sebepler ile oldukça fonksiyoneldir ve avantajlar temin etmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir