Diş Tedavisi

Diş Taşı Temizliği Mutlaka Yapılmalı Mıdır?

Diş Taşı Temizliği Mutlaka Yapılmalı Mıdır?

Diş taşı nedir? Diş taşı nasıl oluşur? Diş taşı nasıl temizlenir? Diş taşı temizliği zararlı mı? Diş taşı hakkında aklınıza gelen bütün sorularınızı sizler için cevaplıyoruz.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Günlük hayatta yaşamımızı daha sağlıklı ilerletebilmek için pek çok gıda ürünleri tüketiyoruz. Tüketilen bu gıdalar mideye gitmeden önce ağız içerisinde öncelik olarak öğütülmektedir. Ağızdaki öğütme işlemini dişler yapmaktadır.

Tüketilen gıdaların her birinde küçük veya minik parçalar da olsa dişe yapışma ihtimali vardır. Hatta bu gıdaların küçük parçaları çoğunlukla dişe yapışır.

Dişe yapışan bu gıdalar eğer temizlenmiyorsa zaman içerisinde diş aralarında veya çevresinde taşlaşır. Bu durumda ağız kokusu, diş çürükleri, diş üzerinde sararmalar ve diş etlerinde kanamalar meydana gelir. Ayrıca diş üzerinde biriken plaklar zaman içerisinde temizlenmediğinde diş taşına dönmektedir.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşını kısaca özetleyecek olursak, bakteri plağının zaman içerisinde sertleşerek diş taşına dönüşmesidir. Diş taşı temizliği karşımıza tartar temizliği veya diş plağı temizliği olarak çıkabilir.

Diş taşına sahip olan kişilerin genellikle diş renkleri sararır ve zaman içerisinde daha koyu bir renk olma yolunda ilerler.

Bu durumda meydana gelen diş taşı rahatsız edecek seviyede ağız kokusuna yol açmaktadır. Bu nedenle diş taşının temizlenmesi oldukça önemli bir konudur. Diş taşı temizliği diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Diş hekimlerinin önerisi her 6 ayda bir diş taşlarının ve dişlerin temizlenmesidir. Bunun yanı sıra sıkça yaptırılan temizlik uygulamaları dişlere zarar vermektedir.

Diş taşı temizliği, diş hekimlerin kullanmış olduğu periodontal cihazlar ve ultrasonik cihazlar ile temizlenmektedir. Bu sayede diş hekimi diş yüzeyini parlatarak diş taşını tamamen ortadan kaldırmış olur.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Hastaların Yapması Gerekenler

Dişlerinizde yer alan diş taşını temizlettikten sonra ağız ve diş bakımınızı günlük düzenli olarak yapmanız gerekmektedir.

Bunun yanı sıra doğru diş fırçası, diş macunu ve diş ipi kullanmanız gerekmektedir. Yapacağınız ağız duşu da oldukça önemlidir. Ağız duşu, ağız bakım suları ile gargara şeklinde yapılmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir