Diş kökü iltihabının tedavisi hastalığın türüne göre değişmektedir. Diş kökü iltihabının iki çeşidi vardır. Bunlardan ilki geri döndürülebilir diş kökü iltihabı, diğer ise geri döndürülemeyen diş kökü iltihabıdır. Örnek olarak dişte herhangi bir çürüme söz konusuysa eğer çürük kısmın uzaklaştırılması ve dişe dolgu yapılması gerekmektedir. Bu sayede iyileşme sağlanabilir.
Geri döndürülemez diş kökü iltihabında ise enfeksiyon sinirlere kadar yayılmıştır. Bu aşamada diş kökünün kurtulması imkansızdır. Bu tarz bir problemde yapılacak tek tedavi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi ile iltihaplı olan pulpa kısım dişten çıkarılmaktadır. Pulpanın geri bıraktığı boşluk olan kısım ise özel malzemeler ile doldurulmaktadır.
Bu tedavi sırasında orijinal diş yapısı tamamen korunur. Pulpa haricinde kalan diş kısımları kurtarılmaktadır. Kanal tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ise diş kökü iltihabı ameliyatı yapılmaktadır. Bu operasyon sırasında ise diş tamamen çıkarılmaktadır.
Dişteki Enfeksiyon Vücudumuza Yayılır Mı?
Geri döndürülemez diş kökü iltihabı problemlerinde bakteriler, dişin derin yapılarının iç kısımlarına geçerek daha geniş alanlara yayılabilmektedir. Tedavisi yapılmayan enfeksiyonlar ise beyin gibi hayati fonksiyonlarımızı engelleyecek organlara ciddi derece zararlar verebilmektedir.
Enfeksiyon taşıyan hemen hemen tüm hastalıklarda bu durum tıpkı bu şekilde hayatımızı engelleyebilmektedir. Bu nedenle vakit kaybetmeden tedavi olmanızda fayda vardır.
Diş Kökü İltihabı Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?
Diş kökü iltihabı tedavisi ne kadar sürer veya diş kökü iltihabı ne zaman geçer gibi soruların net bir cevabı ne yazık ki henüz yoktur.
Diş kökü iltihabının bilindiği üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Geri döndürülebilir diş kökü iltihabında altta yatan problemlerin düzeltilmesi ile birlikte tedavi sonlanır. Geri döndürülemez diş kökü iltihabında ise kanal tedavisi gibi tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle iyileşme süreci ve hastalığın tedavi edilme süreci hakkında net bir süre verilmemektedir.