Diş Tedavisi

Sigara Kullanımının Diş Sağlığı Üzerindeki Etkileri: Diş Eti Hastalıkları ve Diş Rengi

Sigara Kullanımının Diş Sağlığı Üzerindeki Etkileri: Diş Eti Hastalıkları ve Diş Rengi

Sigaranın diş ve ağız sağlığına tesiri çok fazladır. Sigara tüketen kişilerin ağız içlerinde bakteri oluşmasına daha yatkındır ve bu da diş eti rahatsızlıklarına neden olur. Diş etleri sigara tüketmeden ötürü oksijen eksikliği olur ve bu durum da kan dolaşımını etkiler. Bu nedenle enfekte olmuş diş etleri eski sağlığına kavuşamaz. Diş eti rahatsızlıkları diş kaybetmenin en mühim sebeplerinden bir tanesidir.

Sigara tüketmek ayriyeten diş köprülerini, diş protezlerini ve implantları da lekeler. Diş eti rahatsızlığı olasılığı artar ve tedavilerin tesiri daha az olur. Tütün, diş etlerini çeker ve tahriş olmasına sebep olur.

Sigaranın diş ve ağız sağlığına tesiri olarak kabul edilecek ağız bölgesinde meydana gelen yara ve cerrahi uygulamaların iyileşme süresini olumsuz yönde etkilemesi de muhtemeldir. Bu sebeple diş doktorları her çeşit cerrahi uygulama sonrası hastalarına, yara tamamen iyileşene kadar sigara tüketmemesini önerir.

Sigara tüketmek, halitozis denilen kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara tüketen insanların ağız içi kimyaları bozulur, diş bakteri plağının gelişmesi fazlalaşır ve zaman geçtikçe diş eti sorunları, tat alma hissinde azalma ve sonuçta bağışıklığın düşmesiyle ağız içerisinde iltihap odakları meydana gelir. Nikotin bütün tütün ürünlerinin içerisinde en çok bilinenidir. Tesirlerinden birinin de tükürük seviyesini normalin altına düşürmesidir. Tükürük seviyesinin normalin altında olması ağız içinde kuruluk, bakteri plağının meydana gelmesi ve bu durumla ilişkili ağız kokusunu harekete geçirir.

Gün içerisinde diş temizliğinin yapılması, diş fırçalama, diş ipini kullanma ve diş doktoruna düzenli bir şekilde kontrole gidilmesi, dişte ve ağızda meydana gelebilecek sorunların erken tedavileri bakımından yararlı olacaktır.

Ciddi diş eti rahatsızlığı, aşağıda verilenleri uygulamayı gerektirebilir:

  • Hasara uğrayan diş etlerinin veya çene kemiklerinin periodontistler tarafından tedavisi
  • Diş eti çizgisinin derin bir şekilde temizlenmesi
  • Reçete ile alınan ağız çalkalama suyu
  • Diş etinin alt kısmında meydana gelen diş taşlarının temizlenmesi

Son olarak belirtilmesi gerekli olan husus, sigara tüketenlerin yanında, sigara tüketmeyen fakat sigara dumanını içine çeken pasif tüketicilerde sigaranın sebep olduğu bütün zararlara maruz kalırlar. Ferah bir nefes, sağlıklı olan vücut, beyaz ve sağlıklı dişler, daha iyi bir hayat ve sağlıklı diş etlerini en çok sevdikleriniz ve sizler hak ediyorsunuz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir