Diş Tedavisi

Diş Eti Cerrahisi ve Uygulama Alanları

Diş Eti Cerrahisi ve Uygulama Alanları

Periodontal rahatsızlık ağız içerisinde yer alan bakterilerin diş yüzeyine yapışması ile harekete geçmektedir. Bakteriler bir araya gelir ve sayıları artarak diş plağı şeklinde adlandırılan bir biyofilm meydana getirir. Bu plak diş yüzeyinde kalırsa, birleşik diş eti dokularında enfeksiyon oluşabilir ve bu da diş eti rahatsızlığının erken bir biçimi olan diş eti enfeksiyonunun ortaya çıkmasına sebep olur.

Gün içerisinde diş ipi kullanımına ve bakteriler ile mücadele eden diş macununa ağız temizliğinde yer verilmesi önemlidir. Bu adımlar günde iki kez olmak üzere yerine getirildiği taktirde diş eti iltihabına engel olmak mümkün hale gelir. Plak ve gıda artıkları ağız temizliği işlemleri ile arındırılır ve böylelikle bu işlemler dişlerin üzerini temizler. Bunun neticesinde ise dişlerin diş eti çizgisinde yer alan bakteri plakları ortadan kaldırılır. Fakat, plak ve gıda artıkları ortadan kaldırılmaz ve ağız temizliği işlemleri düzenli olarak yerine getirilmez ise, bu halde diş eti enfeksiyonu ilerleyip, kanama meydana gelebilir. Diş ve diş eti dokusu arasında yer alan bölüm bir periodontal cep meydana getirmek için derinleşebilir ve diş eti hastalığı oluşabilir.

Biyofilmdeki plak bakterilerin sayıları artışı sürdürdükçe ve diş eti çizgisinin alt kısmına doğru hareket ettikçe periodontal cep meydana gelir. Bu aşamada, evde gerçekleştirilen bakım, diş plağının ortadan kaldırılması konusunda çok etkili olmamaktadır. Diş doktoru tarafından tedavisi yapılmaz ise, biyofilm diş eti çizgisinin altına ilerlemeyi sürdürecek ve cep içerisini enfekte edecektir. Plakta yer alan bakteriler, yumuşak ve sert dokuda bozulma meydana gelmesine yol açarak, daha derin bir cep meydana getiren yan malzemeler üretir. Bu gibi ileri seviyeye gelmiş periodontal rahatsızlık, diş kökleri üzerinde etkili olabilir ve onlarda enfekte olabilir. Dişlerde gevşeme ya da rahatsızlık oluşturabilir ve bu halde kişinin diş eti operasyonu geçirmesi zorunlu olacaktır.

Kişilerde başlayan rahatsızlıkların giderilmesi adına başlangıç tedavisi gerekli olabilir. Diş temizliği uzmanı diş eti çizgisinin altında yer alan plak, tartar ve gıda artıklarını ortadan kaldırmak için ultrasonik bir diş taşı arındırma aleti kullanır, pürüzsüz ve sağlıklı duruma ulaştırmak için diş ve kök yüzeyinin temizliğini el ile gerçekleştirir. Diş taşı temizliği yapma ve kök düzeltme, rahatsızlığın düzeyi ile bağlantılı olarak 2-4 seansta tamamlanabilir.

Diş Eti Cerrahisi Çeşitleri

Gingival Flap Operasyonu

Cep kısımları 5 milimetreden daha derin bir halde ise, periodontist bu işlemi hasta takip çizelgesinde yer alan periodontal cepleri azaltmak amacı ile yerine getirecektir. Orta ve şiddetli periodontitis tanısı konulmuş birçok kişi bu işleme tabi tutulmaktadır. Periodontist, diş eti dokusu ile dişleri birbirinden ayırmak amacıyla diş eti dokusunu keser, ultrasonik bir taş temizleme aleti ile en ince ayrıntısına kadar temizlik gerçekleştirir. Ceplerin altında yer alan tartar, plak ve biyofilmi almak için de el aletleri kullanımına başvurulur.

Gingivektomi

Bu işlem, dişleri arındırmak ve daha düzgün bir alan oluşturmak için diş yüzeylerinde çok fazla büyüyebilecek fazla diş eti dokusunu ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirilir. Periodontist kişinin diş eti dokusunu uyuşturur ve ilave diş eti dokusuna kesi atarak ortadan kaldırır.

Gingivoplasti

Bu gibi bir diş eti ameliyatı, dişlerin çevresindeki sağlıklı diş eti dokusunun daha iyi bir görüntüye sahip olması için tekrardan biçimlendirmek için gerçekleştirilir. Bir kişi, diş etinin dişten uzaklaştırıldığı halde diş eti çekilmesi var ise, gingivoplasti gerçekleştirilebilir. Bir diş eti grefti, dokunun damak bölümünden alındığı ve ardından çekim yapılmış olan dişin her iki yanına dikildiği halde gerçekleştirilebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir