Diş Tedavisi

Diş Çekimi ve Sonrası Bakım

Diş Çekimi ve Sonrası Bakım

Diş çekim işlemi, pek çok hasta için kaygı verici bir tecrübe olabilir. Fakat uygun bakım ve tedbirler alındığında, diş çekiminin ardından iyileşme evresini hızlı hale getirmek ve olabilecek komplikasyonları engellemek mümkün olacaktır. Bu sebepten dolayı aslına bakılırsa düşünüldüğü gibi kaygı verici bir hal değildir.

Diş çekim işlemi, genel olarak dişlerin iyi hale getirilemez bir durumda olduğu ya da türlü nedenler ile çekilmesi gerektiği hallerde yapılan bir diş doktorluğu uygulamasıdır. Genel olarak aşağıdaki haller için yapılır:

  • Tümöral ya da Kistik Haller: Çene kisti ya da tümörü, diş köklerine etki edebilir. Bu sebepten dolayı da dişlerin çekilmesi gerekli olabilir.
  • Dişlerin Çok Fazla Kalabalık Olması: Diş çenesinde boşluk ya da dişlerin çok fazla kalabalık olması halinde, ortodontik tedavi yöntemi ya da dişlerin çekilmesi gerekli olabilir.
  • Dişin Yerleşmesinde Bozukluklar: Dişlerin uygun biçimde konumlanmadığı ya da çene gelişimiyle alakalı problemlerin olduğu hallerde çekim gerekli olabilir.
  • Diş İmpaksiyonu: Diş impaksiyonları, dişlerin çene kemiği içerisinde hizalı biçimde çıkmaması halidir. Bu halde diş çekim işlemi gerekli olabilir.
  • Diş Travmaları: Darbe ya da kaza neticesinde meydana gelen diş travması, dişlerin zarara uğramasına ve çekilmesine yol açabilir.
  • Diş Eti Rahatsızlıkları: İleri düzeyde diş eti rahatsızlıkları, dişlere destek olan kemik dokularına etki edebilir. Bu sebep yüzünden de dişlerin çekilmesi gerekli olabilir.
  • Dişlerin Çürümesi: Çürümüş dişler, genel olarak sancıya yol açar. Bu sebep yüzünden çoğu vakit diş doktorları tarafından onarılamayacak kadar hasara uğradıklarında çekilebilirler.

Diş çekim işlemi genel olarak lokal anestezi ile uygulanır. Diş çekim işleminden evvel diş doktoru, kişinin sağlık geçmişini değerlendirme altına almakta ve gerekli görür ise radyografik görüntüleme isteyebilir. Çekim işleminin ardından, diş doktoru genel olarak iyileşme evresini hızlı hale getirmek ve enfeksiyonu engellemek gayesi ile doğru bakım talimatları ve ilaç tavsiyesinde bulunur.

Diş Çekim İşleminin Ardından Bakım Nasıl Yapılmalı?

Diş çekim işleminin ardından doğru bakımla çabuk ve problemsiz bir iyileşme evresi görülebilir. Tedavi yönteminin ardından dikkat edeceğiniz bakım tavsiyeleri şu şekildedir:

  • Ağız Temizliğine Karşı Dikkatli Olmalısınız: Çekim yapılan kısmı direkt fırçalamaktan uzak durmalısınız. Fakat öteki dişlerinizi rutin olarak fırçalamalısınız ve diş iplerini kullanmalısınız. Ağız temizliğine dikkat etmek enfeksiyon tehlikesini minimuma indirebilir.
  • Rutin Diş Doktoru Kontrolleri: Uygulamanın ardından olabilecek komplikasyonları engellemek ve iyileşme evresini gözetlemek için diş doktorunuzun tavsiye ettiği rutin muayeneleri ihmal etmemelisiniz.
  • Ağır Egzersizlerden Uzak Durmalısınız: İşlemin ardından ağır egzersizlerden uzak durmalısınız. Çok fazla fiziksel etkinlik, kan basıncını yükseltebilmekte ve iyileşme evresine kötü yönde etki edebilir.
  • Alkol ve Sigara Kullanımını Bırakmalısınız: Alkol ve sigara kullanımı, işlemin ardından iyileşme evresini zor hale getirebilir. Ayriyeten enfeksiyon tehlikesini yükseltebilir. Bu sebepten dolayı mümkün olduğu kadar bu kullanımlardan uzaklaşmalısınız.
  • Yumuşak Besinler ve İçecekler Tüketmelisiniz: Diş çekiminin ardından bir müddet süresince sert ya da keskin besinlerden uzak durmalısınız. Yumuşak ve sıcak olmayan besinler, çekilen diş yerinde daha düşük kuvvet yapmakta ve iyileşme evresine destek olabilir.
  • Çekilen Bölgenin Yarasının Bakımı: İşlem yapılan kısımda meydana gelen yaranın çevresini hijyenik tutabilmek mühimdir. Diş doktorunuzun tavsiye ettiği ağız gargaralarını uygulayarak ya da yalnızca tuzlu sularla gargara yaparak yara olan kısmın temizliğini yapabilirsiniz.
  • İltihap ve Ağrı Kesici İlaçlar: Diş doktorunuzun tavsiye ettiği ya da onay verdiği ağrı kesici ilaçlar ve iltihap engelleyici ilaçları rutin olarak tüketmelisiniz. Bu ilaçlar sancıları kontrol altına alabilmekte ve iyileşme evresini kolay hale getirebilir.
  • Soğuk Kompres İşlemi: Çekim yapılan kısma soğuk kompres yapmak, şişmeleri minimuma indirebilmekte ve sancıyı hafif hale getirebilir. İlk bir gün yirmi dakika süresince yapılan soğuk kompres uygulaması fayda sağlayabilir.
  • Kanama Kontrolleri: Çekim işleminin ardından, çekilen kısımda ufak kanamalar görülebilir. Steril ve gazlı bez parçaları desteği ile hafif bir şekilde ısırıp kanamayı kontrol altına alabilirsiniz. Kanama sürüyorsa, diş doktorunuz ile iletişim halinde olmalısınız.

Diş çekim işlemi prosedürleri, diş doktorları tarafından uzmanlık ve tecrübe ile gerçekleşir. Sıradan bir diş tedavi yöntemine gereksiniminiz var ise, diş doktorunuz sizlere doğru tedavi alternatiflerini sunarak ve gerekli görür ise diş çekimini gerçekleştirecektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir