Muhteşem dişler her insanın hayali olsa bile ne yazık ki çürük, travma veya hastalık gibi arzu edilmeyen haller dişlere iyileştirilemeyecek derecede zarar verebilir. Bu hallerde bazı zamanlarda en iyi çözüm dişin profesyonel bir şekilde çıkarılmasıdır. Diş çekimi, diş doktorları tarafından genel olarak hızlı bir ayakta tedavi süreci şeklinde uygulanır. Dişlerin çatlak ya da gömülü olduğu veya tamamı ile meydana gelmediği hallerde diş çekimi daha ayrıntılı bir süreç durumuna gelebilir.
Diş çekiminin ardından enfeksiyon ihtimalinin en düşük seviyeye indirilmesi, hızlı ve sağlıklı bir iyileşme aşaması olması için göz önünde bulundurulması gereken farklı etkenler yer aldığı ifade edilir. Bunlar içerisinde ilk sırada diş çekimi ardından yemek gelmektedir.
Diş çekimini takip eden ilk 24 saat sadece sıvı ve yumuşak gıdalar yenmelidir. Yoğurt puding, çorba, meyve püresi ve dondurma gibi gıdalar bu aşamada yenilebilir. Bu zaman içerisinde, diş çekiminin ardından meydana gelen pıhtıların yerinden çıkmasına sebep olabileceği için sıvıların ağız içerisinde döndürülmesinden uzak durmak mühimdir.
Diş çekim işleminin 48 saat ardından kişi kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha farklı besinleri yemeye başlayabilir. Bu aşamada yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi rahat katı gıdalar tüketilebilir.
Diş çekim işleminin 3 gün ardından beslenme planına daha çeşitli gıdalar dahil edilebilir. Patates püresi, süzme peynir, tam haşlanmış makarna, kabak, çekirdeği olmayan olgun ve yumuşak meyvelerin yenilmesi tavsiye edilir. Yumuşak gıdalar yenilebiliyor olsa da porsiyonların çiğnenmesi rahat ufak pozisyonlar şekline getirilmesi akıldan çıkarılmamalıdır. Bu evrede ağızdaki bakterileri ortadan kaldırmak için ağız ılık su ve tuz birleşimi ile nazik bir şekilde durulanmaya başlanabilir.
Diş çekiminin bir hafta sonrasında daha sert gıdalar diyete yeniden dahil edilmeye başlanabilir. Bunun ile beraber diş eti kanaması gibi herhangi bir problem meydana gelip gelmediği hususunda dikkatli olunması gerekir.
Diş çekimini takip eden ilk birkaç gün çiğneme esnasında zorlanmaya sebep olabilecek tavuk, kuzu veya dana etinden uzak durulmalıdır. Bu gıdaların yerine ton balığı tüketilebilir.