Diş Tedavisi

Diş Çekimi Sonrası Neden Tükürülmez?

Diş Çekimi Sonrası Neden Tükürülmez

Devamlı olarak tükürmek kan pıhtısı meydana gelmesine engel olarak, çekim boşluğunun iyileşme aşamasını olumsuz etkiler. Bu neden ile hastalardan diş çekimi ardından tükürmemeleri istenilir.

Diş Çekimi Hangi Hallerde Yapılır?

Diş çekimi uygulaması aşağıdaki hallerde yapılmaktadır:

  • Dişlerde karşılaşılan çürük ya da kırıklar neticesi dolgu, kanal tedavisi ya da kron işlemleri uygulanabilmektedir. Fakat dişler bu tedavi alternatifleri ile onarılamayacak kadar madde kaybına sahip ise,
  • Diş eti hastalığı neticesi dişe destek olan çevre dokularda görülen kayıplar ileri seviyelerde ise,
  • Ortodontik tedavi için alan ihtiyacına gerek var ise,
  • Gömülü ya da yarı gömülü halde olan
  • Gömülü ya da yarı gömülü halde olan dişler zaman içerisinde çürüklere, ağrılara ve apse meydana gelmesine sebep oluyor ise diş çekimine ihtiyaç duyulabilir.

Diş Çekimi Ardından İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Diş çekimi ardından bölgeye konumlandırılan tampon ile yarım saat süre ile basınç yapılmalı ve sürenin bitiminde çıkarılmalıdır. Tampon işlemi, kanamayı durdurarak pıhtı meydana gelmesini ve zaman içerisinde bölgenin kemikle dolmasını sağlayacaktır. Bu sebep ile tampon uygulama evresine dikkat edilmez ise yara iyileşmesi ile tampon uygulama evresine dikkat edilmez ise yara iyileşmesinde bozulma olarak ağrılı bir aşamaya neden olabilir.
  • Dişlerdeki uyuşukluk hissiyatı ortadan kalkana kadar herhangi bir yiyecek tüketilmemesi gerekir. Uyuşukluk hissinin geçmesinin ardından fazla sıcak, fazla soğuk, asitli, baharatlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Diş çekimi yapıldıktan sonraki birkaç gün boyunca yumuşak besinler yenilmelidir.
  • Diş çekiminden sonraki üç gün süresince sigara ve alkol alımı durdurulmalıdır.
  • Diş çekiminde komplikasyon meydana geldiğinde çekimi izleyen 8 saat süresince 5-10 dakika aralıklar ile dışarıdan soğuk işlemi yapılır.
  • Diş çekimi ardından çekim alanına dil ile ya da herhangi bir alet ile temas edilmemelidir. Bu biçimde alandaki pıhtı meydana gelmesinde bozulma olarak iyileşmenin gecikmesine ya da alanın enfekte olmasına neden olunabilir.
  • Diş çekiminin ardından ağrı meydana gelmesi normal bir durumdur. Fakat ağrı kesici kullanımıyla ortadan kalkmayan, gece uykuyu engelleyen ağrılar mevcut ise çekim alanı enfekte olmuş ya da pıhtı yerinden ayrılmış olabilir. Bu halde doktora başvurulması tavsiye edilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir