Çocuklarda ağız ve diş bakımı erken yaşlarda öğretilmelidir. Her çocukta dişler genellikle 6. aydan itibaren çıkmaya başlar ve 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde çocukta toplamda 20 adet süt dişi olması gerekir.
Bu süt dişleri genellikle 12 yaşına kadar düşmüş olur. Sonrasında ise çocuğun diş sayıları kontrol edilmelidir. Eksiklik fark edildiği takdirde geç olmadan diş hekimine başvurulmalıdır. Çocuklarda ki süt dişlerin sağlığı kalıcı dişler kadar önem taşımaktadır.
Süt dişlerinin sağlıklı olması kalıcı dişlerin çarpıklığını engellemektedir.
Süt dişleri, yetişkinlik döneminde kişilerin düzgün konuşabilmeyi ve gelişim çağında besinleri daha düzgün bir şekilde öğütülmesini sağlamaktadır. Süt dişler kalıcı dişlere göre organik madde içerdiği için çürüme olasılığı daha fazladır.
Bu nedenle çocuklarınızı her 6 ayda bir mutlaka diş hekimine düzenli olarak götürmeniz gerekmektedir.
Çocuklarda Diş Fırçalama Alışkanlığı
Çocuklara mutlaka erken yaşlarda diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.
Ebeveynlerin bu konuda gereken öz veriyi sağlamaları gerekmektedir. Çocuklara erken yaşlarda belirli oyunlar bularak günde en az 4 kez diş fırçalama alışkanlığının edindirilmesi gerekir.
Çocuklarda diş fırçalama konusu oldukça önemlidir. Çocuklarda diş fırçası ve diş macunu seçimine ebeveynlerin dikkat etmesi gerekmektedir. Hatta bu konuda ebeveynlerin bir uzmana danışmanlarında fayda vardır. Çocuğunuz üç yaşından küçükse eğer kesinlikle macun kullanmaması gerekmektedir.
Ayrıca çocuklarınızın kullandıkları macunun içerisinde florür bulunmamasına dikkat etmelisiniz.