Diş Tedavisi

Çocuklarda Diş Sağlığı: Çocuklara Nasıl Diş Fırçalatılır ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Diş Sağlığı: Çocuklara Nasıl Diş Fırçalatılır ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır

Çocuklarda diş ve ağız temizliğine doğduğu andan itibaren başlamak gerekir. İlk dişlerin gözükmesi ile beraber ağız temizliğine başlanmalıdır. Süt dişleri ne kadar sağlıklı ilerlerse, çocukluk ve yetişkinlik çağında oldukça sağlıklı ve temiz dişler ortaya çıkar.

Çocukların diş fırçaları ebat olarak yaşlarına uygun olmalı, fırça kılları çok sert bir yapıda olmamalıdır. Elektrikli diş fırçaları çocukların ilgisini daha çok çeker, onlara eğlenceli geldiğinden dolayı motive edip, daha fazla diş fırçalama arzusu oluşturabilir. Hem de başka fırçalara kıyasla ağız temizliği açısından daha iyi bir iş çıkarır. Biz yetişkinler olarak nasıl ki belirli zaman aralıklarında diş fırçalarımızı değiştiriyorsak, çocuklara da aynısını yapmalıyız.

3-6 yaş aralığındaki çocuklarda tavsiye edilen, anne-baba ile beraber bir fındık tanesi kadar diş macunu sıkılmalıdır. Çocuklarda 6 yaştan itibaren yutma refleksi geliştiğinden ötürü macun yutma riskini yok eder. Ufak yaştaki çocuklarda yutma riski olduğundan dolayı florür içermeyen diş macunu tercih etmek daha uygun olacaktır. Çocuklarda florozisin en kritik olduğu evre 3. yaşa kadar olan evredir. Minenin gelişmesi sonlandıktan sonra yani 7-8 yaş aralığında, florozis riski yok olmaktadır.

Çocuklarda Diş Çürüğü Nedenleri Nelerdir?

Süt dişleri normal dişlere kıyasla daha az mineral, organik yapıysa daha çok kapsamaktadır. Bu nedenden dolayı çürüğün meydana gelmesine daha eğilimlidir. Çocuklar diş çürüklerini ancak dayanılmayacak seviyede sızıntı ve ağrı yaptığı zaman anlarlar. Bazı zamanlarda ağrı olsa da korktuklarından dolayı diş ağrılarını söylemeye çekinirler. Bu sebeple anne babalar kendi dişlerine önem verdikleri kadar çocuklarının dişlerine de bir o kadar önem göstermelidirler.

Çocukların beslenmeleri de oldukça mühimdir. Anne babalar çocuklarını geçiştirmek amacı ile ya da başka sebeplerden aşırı derecede çikolatalar, şekerlemeler, şekerli süt gibi besinler verir; ancak bunlar dişlerin çürümesinde en mühim faktörler içerisindedir. Çocuklar gerek gelişimleri için gerek de ağız bakımları için sağlıklı ve dengeli bir biçimde beslenmelidirler.

Çocuklarda Diş Çürüğüne Karşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Florlu Vernik ya da Florlu Cilayla Tedavisi: Diş çürüklerinin önüne geçilmesi hedeflenir.

Fissür Örtücü Tedavisi: Çiğneyici düzeyde olan oldukça derin oyuklara ve temizlenmesi güç olan dişlere fissür örtücü yapılır. Bu tedavinin amacıysa çürüklerin meydana gelmesinin önüne geçmektir.

Süt Dişlerde Kanal Tedavisi: Oldukça ileri boyuta ulaşmış çürük, pulpanın iltihaplanması ile birlikte aniden başlayan sancılara sebep olmaktadır. Bu tedavi metodunda çocuğun kaç yaşında olduğu ve enfeksiyonun durumuna göre kanal tedavisi yapılmaktadır.

Süt Diş Çekimi: Oldukça ilerleyen diş çürüğü, kanal tedavisi ya da dolgu uygulanamayacak şekildeyse dişi çekmek gerekir. Tedavi edilecek kısımda enfeksiyon bulunuyorsa birkaç gün antibiyotik kullandıktan sonra diş çekme işlemi gerçekleştirilir.

Süt Dişlerinde Yer Tutucu: Genellikle çürük nedeni ile çekilen dişler yüzünden, yanındaki dişler boşluğa doğru kayabilir ve alt taraftan gelecek olan daimi dişin önünü kesebilirler. Bu durumu engellemek için yer tutucular kullanılır ve bu oldukça iyi bir tedavi metodudur. Yer tutucular çocuğun daimi dişleri çıkana dek uygulanmalıdır. Daha ufak yaşlarda takıldığından dolayı çocuk büyüyüp, geliştiğinde yer tutucu çocuğa ufak gelmeye başlayabilir, daralmaya ya da genişlemeye de başlayabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden diş doktoruna gidip kontrol ettirilmelidir. Daimi dişlerin düzgün bir şekilde çıkması ortodontik tedaviye olan gereksinimin de önüne geçer.

Yer tutucular tür olarak ikiye ayrılırlar; hareketli ve sabit.

-Sabit yer tutucular, isminden de aldığı gibi hareketi olmayan sabit bir şekilde duran tutuculardır. Diş doktoru tarafından yapıştırılır ve yalnızca diş doktoru tarafından çıkarılıp, takılabilir. Hasta kişi kendi kendine çıkartamaz.

-Hareketli yer tutucularsa, diş doktoruna ihtiyaç duyulmadan kendi kendinize takıp çıkarabilirsiniz. Böyle bir durumda temizliği ve bakımı da kolay bir şekilde yapılır.

Çocuklarda PÇK Tedavi Yöntemleri: Bu tedavi yönteminin açılımı paslanmaz çelik kron olarak bilinen, dişe dolgu tedavisi uygulanamayacak kadar kötü bir halde olan dişlere yapılan bir tedavi metodudur. Dişin etrafı küçültülerek özel yapıştırıcıyla iç kısma bakteri giremeyecek bir biçimde yapıştırılır. Düzenli şekilde takibi yapılmalıdır. Süt diş düşeceği vakit pçk ile birlikte düşer fazladan bir uygulama gerektirmez.

Süt Dişlerdeki Çürükler Neden Tedavi Edilmelidir?

Eğer tedavi edilmezse sancıya, ağız içerisinde hoş olmayan kokuya, güzel görünmeyen bir görüntüye sebep olur. Tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda pek çok hastalığa sebebiyet verebilir. Anne babalar süt dişleri düşecek fikrini gerek kendilerine gerek de çocuklarına aşılamamalıdır. İlk başta çocukların diş ve ağız sağlıklarına önem verilmelidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir