Diş Tedavisi

Dişlerin Yaşlanması: Yaşlılıkta Diş Sağlığı, Diş Protezleri ve İmplantlar

Dişlerin Yaşlanması: Yaşlılıkta Diş Sağlığı, Diş Protezleri ve İmplantlar

Yaşadığımız dönemdeki koruyucu diş hekimliğinde yaşanan gelişmeler sebebi ile dişler daha uzun zaman boyunca ağızda kalmaktadır. Yaşlanma ile beraber diş ve ağız için uygulanan bakımlar zayıflamakta, beslenme ve sistemik hastalıklar sebebi ile vücudun direnç seviyesi düşmekte, kullanılan ilaçlar ağız ve diş sağlığı üzerinde etkili olmaktadır.

Yaşlanmaya bağlı olarak ağız içerisinde bazı farklılaşmalar meydana gelmektedir:

  • Dişlerin renginde koyulaşma
  • Dişlerde aşınma
  • Diş kaybı
  • Diş eti çekilmesi
  • Ağız dokusu ve kaslarda zayıflık
  • Tükürük oranında azalma
  • Tat duyusunda azalma.

Takıp çıkarılabilen protez kullanan kişilerde tükürük seviyesinde azalma ile bağlantılı olarak protezlerin tutuculuğunun azalması ve bağ dokusunun önceki zamanlardaki direncine sahip olmamasına bağlı aşırı vuruk meydana gelmesi gibi problemler oluşabilmektedir. Bilhassa kadınlarda osteoporoze bağlı olarak kemik kaybı yaşanabilmektedir. Fazla sayıda diş kaybında herhangi bir protez kullanımına başvurmayan kişilerde bu durum yüz ve dudaklarda çökme, ağızda büzülme ve dudaklarda kırışıklıklara yol açabilmektedir.

Tükürük oranı ve akışkanlık seviyesinin azalması ile bağlantılı olarak plak birikiminde de artış görülür. Dolayısı ile diş eti hastalıkları ve çürük oluşumları ile daha sık karşı karşıya kalma olasılığı artmaktadır. Tükürüğün sistematik olarak dişleri temizleme ve nemlendirme etkisinde azalma meydana geldiğinden dolayı bilhassa ağız içerisinde ve dudak köşelerinde mantar tipi enfeksiyonlara rastlanabilir.

Bütün bu yaş ile bağlantılı ağız sağlığında olumsuz etki oluşturabilecek durumlar ile birlikte beslenmenin de olumsuz etkileneceği neticeler ortaya çıkacaktır. Beslenme alışkanlıklarının bozulması ile beraber birçok sistemik hastalığa zemin hazırlanmış olur.

Bu sebepten dolayı her yaş grubu için geçerli olan düzenli diş doktoru kontrollerinin yaşlı bireylerde de mutlaka düzenli olarak yerine getirilmesi gerekir. Daha genç yaşta olan kişilerde ise koruyucu önlemler, düzenli yapılan kontroller ve zamanında gerçekleştirilen tedaviler ile yaşlılığa daha sağlıklı bir şekilde girme imkanı sağlanmaktadır.

Yaşlılarda İmplant

Hastalarda implant işleminin yapılmasının sebebi genelde doğuştan kaynaklanan kişinin tamamı ile ağız ve çene yapısından kaynaklı olan problemlerdir.

İmplant işleminin birden fazla uygulaması ve alanı mevcuttur. Bu alanlar arasından en fazla bilinenleri ise protez diş implant işlemi ve çene kemiğinin ince olması sebebi ile yapılan implant işlemidir. Genel olarak kemik gelişimi yeterli düzeyde olmayan dişilere implant tedavisi uygulanmaktadır.

Yaşlılarda implant tedavisinin uygulanmasında herhangi bir problem bulunmamaktadır. Pek çok yaşlı gayet başarılı bir biçimde isteği doğrultusunda diş implantı yaptırmış ve olumlu sonuçlar ile karşı karşıya kalmıştır. Bilhassa 60 ila 90 yaş aralığındaki pek çok kişi implant tedavisini yaptırmış ve gayet başarılı neticeler elde edilmiştir. Bilhassa belirli bir yaştan sonra farklı nedenler ile diş kaybı yaşayan birçok yaşlı bu işleme başvurmaktadır ve problemsiz bir biçimde hepsinin implant tedavisi gerçekleştirilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir