Çocukların ilk dişleri çıkar çıkmaz, temizlenmelidir. Hijyenik bir tülbent veya gazlı bez tercih ederek; sabah kahvaltısının ardından ve gece uyumadan evvel dişlerin silinerek mikroplardan arındırılması gerekmektedir. Diş fırçasını kullanımına başlamak için çocuğunuzun arka dişlerinin çıkmasını beklemeniz gerekmektedir.
Okula henüz başlamamış çocuklarda diş fırçalama için bir teknik tavsiye etmek ve uygulamaya koymak oldukça güçtür. Bu yaşlarda mühim olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı edindirmektir. Çocuklar diş fırçalar iken çoğu zaman dişlerin görünen veya rahat erişilen yüzeylerini fırçalar. Oysaki bakteriler, dişlerin ara yüzeyleri veya çiğneyici yüzlerinde daha rahat birikebilir. Bu sebep ile fırçalamanın ardından ebeveyn kontrolü şarttır.
Okula gitme yaşına gelmiş çocuklarda fırçanın diş-dişeti birleşim alanına 45 derecelik eğilim ile yerleştirilip dişlerin görünen yüzünü döndürme hareketleri ile, daha sonraları da dişlerin çiğneyici yüzünün geri-ileri hareketler ile fırçalanması tavsiye edilmektedir.
Çocuğunuzun ağzına uygun, naylon ve yumuşak kıllardan elde edilmiş diş fırçaları tercih edilmelidir. Sert kıllı fırçalar dişleri aşındıracağından dolayı kullanmak doğru değildir. Eskimiş bir süpürge ile süpürme uygulaması nasıl yerine getirilemezse, eskimiş bir diş fırçası ile de dişler etkili bir şekilde temizlenmez. Fırça kılları aşındığı anda kesinlikle diş fırçası değiştirilmelidir.
Bebeklik evresinde ve 3 yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı tavsiye edilmez. Diş macunu kullanmaya 3 yaşını geçtikten sonra başlamak gerekir. Fakat reklamlarda gösterildiği gibi, yarım parmak kadar çok değil, fırça üstüne sıkılan mercimek büyüklüğünde macun kullanımı diş temizliği için yeterlidir. Macun kullanılmaya başladığı evrede sektörde yer alan florür içeren diş macunlarından herhangi biri kullanılabilir. Fırçalama uygulamasında macundan fazla tesirli bir fırçalama uygulamasının mühim olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Sabah kahvaltıdan evvel ve gece uyumadan evvel, yalnızca üçer dakikalık tesirli bir fırçalama uygulaması yeterli olacaktır. Birçok alışkanlık gibi, diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk zamanında elde edilecektir.
Çocukların sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için önem verilmesi gerekenler:
- Çocuklar yedi yaşına gelinceye kadar anne babaları ile dişlerini fırçalamalıdır. Bu durum sayesinde çocuğun dişlerini doğru bir şekilde fırçaladığından ve macunu yutmadığından emin olunur.
- Baba veya annenin çocuğu ile birlikte dişlerini fırçalaması, çocuğun diş ve ağız bakımı için motivasyon olacaktır. Bu neden ile baba ve anne çocuğu tek başına dişlerini fırçalayacak yaşa gelinceye kadar, onun ile birlikte dişlerini fırçalamaya dikkat etmesi gerekir.
- Sıradan bir şikayeti olmasa bile, altı ayda bir defa diş doktoruna muayeneye gidilmelidir. Bunun sayesinde çocukta ortaya çıkabilecek küçük problemler dahi önceden teşhis ve tedavi edilebilir.