Sağlıklı dişler, yavrunuzun genel sağlığı açısından oldukça mühimdir. Bunun sebebi dişlerin bizlerde olduğu gibi çocuklar için de yemek yiyip, konuşmada yardımcı olmalarıdır. Ufak yaşta başlayacak bir ağız temizliği alışkanlığı, çocuğunuzun yaşı geçtikçe güzel diş temizleme ve ağız temizliği alışkanlığına yardım eder. Bebeklerde diş bakımı güzel bir şekilde yapılmaz ise enfeksiyon, rahatsızlık ya da başka diş sorunlarına sebep olabilir.
Bebeklerin diş bakımı, dişe yönelik olarak ilk dişler çıktığında başlamak gerekir. Sekiz aylık bebeklerde diş bakımı bu sebep ile mühimdir bunun nedeni en geç sekizinci ayda dişler çıkmaya başlar.
1,5 yaş dişlerin temizliği, yumuşak yapılı kıllı fırçalar ve çok keskin olmayan suyla yapılması gerekir. Su olarak günlük tükettiğimiz suların kullanılması diş minesinin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. 1 yaşından 2 yaşına dek yumuşak yapılı fırçalar ve su yardımıyla diş macunu kullanmadan diş temizliğine başlamak gerekir. İki yaş çocuğun diş bakımı için en mühim süreçtir bunun sebebi yumuşak yapılı fırçalar ve çocuklara uygun diş macunu bu yaşta iken başlar. Çocuklar için uygun diş macunu olarak florür barındırmayan bir macunun kullanılması gerekir. İki yaş çocuğun diş bakımı için önemli bir süreç olduğundan dolayı doğru diş fırçalama yöntemleri için hekiminizden destek almanız en uygunu olacaktır. Çocuğunuz diş macunu ve fırçası kullanmaya alıştıktan ve diş macunuyla suyu yutmadan tükürmesinin ardından florür içeren diş macununa geçmeniz daha doğru olacaktır. Diş macunu bir nohut büyüklüğünü geçmemelidir.
Tahmini 5 ile 6 yaşına dek çocuğunuzun tek başına dişlerini fırçalayamaması olağan bir durumdur. Sizlerin gözetiminde tamamıyla çocuğunuza uygun bir macun ve fırçayla diş fırçalaması en tesirli ağız bakımı olacaktır. Çocuğunuzun tek başına dişlerini fırçalaması çoğunlukla altı yaşına geldiğinde olur. Bu zamana kadar sizlerin yardımını alması ve bir düzen oturtmanız ilerleyen yaşlarda güzel bir örnektir.
Bebeklerde Diş Bakımı Ne Zaman Başlar?
Genellikle, bebek dişleri 4-7 bebekler aylık iken çıkmaya başlarlar. Bebeklerde çıkan ilk dişler genel olarak alt çene kısmındaki iki ön dişlerdir. Çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde tahmini yirmi tane bebek dişine sahip olur.
Çocuklar, bebek dişlerini düşürmeye en erken altı yaşında, en geçse on iki yaşında başlamaktadırlar. Bu dönemde, çocuğunuzun bebek dişleri döküldükçe yetişkinlik dişleriyle bebek dişleri karışık bir şekilde kalır. Bu diş düşürme ve yeni diş çıkarma sürecinde, bazı çocukların diş teli gibi ortodontiye gereksinim duyduğu haller olabilmektedir. Bu zaman boyunca, diş doktorunuz sizlere ve çocuğunuza olabilecek diş sorunları hakkında konuşmanız çocuk ve bebek diş temizliği sebebi ile oldukça mühimdir.
Bebeklerin ağız bakımına dişlerinin çıkmasını beklemeden başlayabilirsiniz. Islak bir bez ile bebeğinizin diş etlerini nazik bir şekilde ovarak, hekiminizin uygun gördüğü eczanelere ya da bebek bakım marketlerinde bulabileceğiniz diş kaşıyıcı gibi ürünler ile nazik bir şekilde masaj yapmak gibi uygulamalarla bebeklerinizin ağız bakımına başlayabilirsiniz.