Diş Tedavisi

Çocuğun Dişlerdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer?

Çocuğun Dişlerdeki Siyah Lekeler Nasıl Geçer

Dişlerde meydana gelen renk farklılaşmaları değişiklik sergilemektedir. Dişlerde karşı karşıya kalınan lekeler bebeklik ve erken çocukluk evresinde ilaç kullanımı ile bağlantılı olabileceği gibi diş çürümesinin ilk aşamalarındaki lekeler de olabilir. Bu şekilde oluşan lekeler fark edilir edilmez zaman kaybetmeden diş doktorundan neden oluştuğu ile alakalı bilgi alınmalıdır. Anne ve babalar çocuklarının dişlerinin daha sağlıklı bir yapıya sahip olabilmesi için ellerinden geleni yapsalar da çocuklar yeterli seviyede temizleyemez ve ufak çocukların dişlerinde koyu lekeler meydana gelir. Siyah lekelerin artış göstermesine sebep olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ketçap, soya sosu, kırmızı renkli meyveler, kırmızı renkli abur cuburlar gibi boyayıcı maddelerin aşırı derecede tüketilmesi dişlerdeki renklenme seviyesini artırır.
  • Demir içeriğine sahip olan gıdalar ve ilaçlar dişlerde renk farklılaşmasına yol açabilir. Bunun yanında bazı bireylerin minesi normale kıyasla daha gözenekli bir yapıya sahiptir ve bu durum mine yapısında lekelenmeye zemin hazırlar.
  • Daha önce yaşanmış travmalar da dişlerde siyah leke ve nekrozaya neden olabilir.
  • Florür içeriğine sahip olan gıdaların veya macunların fazla kullanılması ve tetrasiklin gibi antibiyotikler dişlerde gri ve siyah renkli lekelere neden olurlar.
  • Klorheksidin içeriğine sahip gargaralarda lekelenmeler üzerinde etkili olabilir.
  • Bazı hallerde hiçbir sebebe bağlı olmadan kalıtımsal özellikler sebebiyle de lekeler meydana gelebilir.

Çocuklarda Leke Oluşumuna Engel Olmak İçin Ne Zaman Fırçalamaya Başlanmalı?

İlk dişlerin ortaya çıkmaya başladığı anlardan itibaren dişlerin temizliğinin yapılmasına özen gösterilmelidir. Sabah kahvaltı ardından ve gece uyumadan evvel gazlı bez, temiz bir tülbent veya parmak fırçası aracılığı ile dişler anne ya da baba tarafından temizlenmelidir. 2,5-3 yaşlarında azı süt dişlerinin de çıkması ile beraber çocuk, diş fırçası aracılığı ile diş fırçalamaya alıştırılmaya başlanmalıdır. Ancak çocuğun dişlerini fırçalamasının temizlik için yeterli seviyede olmadığı akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu sebepten dolayı anne ve babaların yardımıyla çocukların erişmesinin güç olduğu arka dişlerin fırçalaması gerçekleştirilmelidir.

Siyah Lekeler Nasıl Giderilir?

Dişlerde oluşan siyah lekeler normal diş taşı temizliği ve cila uygulaması yapılarak ortadan kaldırılabilir. Şayet oluşan lekeler henüz çürüme evresine gelmemişse bu dişlere temizleme uygulaması yapılarak bu durum ortadan kaldırılabilir. Bunun ardından ise fırçalama işlemi daha düzenli aralıklar ile daha doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Ancak oluşan bu lekeler çürüme aşamasına gelmiş ise dolgu uygulamasına başvurulabilir. Bu dolgu tedavileri ile çürüklere engel olunabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir