Bütün çocuklar diş çürüğü tehlikesi içerisindedir. Diş minesi bebek dişlerinde oldukça yumuşak ve incedirler, bu durum da çürük tehlikesini fazlalaştırır. Çürüğün belirtisi dişlerde beyaz lekeler olduğu gibi kahverengi lekeler de olabilmektedir. Kırmızı ya da şişen diş etleri, dişteki kırık ya da delikli dişler de diş çürüklerinin belirtileri arasındadır. Diş çürümesi ağrı ya da enfeksiyona sebep olabilir. Bunun beraberinde gelişme büyüme de etki edebilir. Peki, erken yaşta diş çürümesinin sebepleri nelerdir? Diş çürüğünün önüne geçmek için neler yapılabilir?
İsterseniz dört isterseniz de altmış dört yaşında olun, diş çürümesi, can sıkan bir problemdir. Bu sebep ile, anne babaların ufak yaştaki çocuklarının ilk dişlerinin çürüme belirtisi gösterdiğini öğrenmeleri bilhassa kaygı verici bir durumdur. Fakat, diş çürüğünün bilinen sebeplerini idrak ederseniz ve bunlardan muhafaza olmak için dikkat ederseniz, bu problemin önüne geçebilirsiniz.
Çocuklarda Diş Çürümesinin Sebepleri
Diş çürümesi bakteri ve başka nedenlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Karbonhidrat barındıran gıdalar dişlerde çoğaldığında meydana gelebilir. Bu çeşit gıdalar içerisinde kuru üzüm, süt, soda, meyve suyu, şeker, tahıllar, şeker ve ekmek bulunmaktadır. Normalde ağız içerisinde yaşamını sürdüren bakteriler bu gıdaları farklılaştırarak asitli hale getirmektedir. Bakteri, besin, tükürük ve asidin karışımı dişe yapışan plak adı verilen bir madde ortaya çıkarır. Zaman geçtikçe, bakterilerin ortaya çıkardığı asitler diş minesinde yer ve boşluklara sebep olmaktadır.
Çocuklarda Diş Çürümesinin Belirtileri Nelerdir?
- Etki gören kısımlarda dişlerde tebeşire benzeyen beyaz lekeler meydana gelmeye başlar. Meydana gelen bu lekeler, minenin bozulmaya başladığı manasına gelmektedir. Dişlerde erkenden hassaslaşmaya sebep olabilir.
- Dişte erkenden boşluklar görülmeye başlar. Açık kahverengi bir renge dönüşürler.
- Kavite derinleşmeye başlar. Koyu kahverenginden siyah renge dönmeye başlarlar.
Diş Çürüğünü Engellemek İçin Neler Yapılabilir?
- Çocuğunuzun ilk dişleri görünür görünmez fırçalamaya başlayın. Bir florür diş macunuyla dişleri, diş etlerini ve dili gün içerisinde iki defa fırçalayın. Ya da çocuğunuz dişlerini fırçalardan seyredin.
- Çocuğunuzun dişlerini iki yaşını geçtikten sonra her gün diş ipiyle temizleyin.
- Bakterilerin kendi ağzınızdan çocuğunuzun ağzına geçmesini engelleyin. Yemek tabaklarını birlikte kullanmayın. Ve bebeğinizin emziğini tükürüğünüz ile temizlemeyin.
- Çocuğunuzun ağız içini düzenli bir şekilde çürüme belirtilerini anlamak için kontrol edin.
- İçme suyunun içerisinde florür barındırmayan bir yerde yaşam sürüyorsanız, diş doktorunuzdan çocuğunuz için uygun diş macunu hakkında bilgi alın.