Diş Tedavisi

Bebeklerde Erken Çıkan Diş Çürür Mü?

Bebeklerde Erken Çıkan Diş Çürür Mü

Bebeklerin ilk dişlerini çıkardığı dönem ebeveynler için zorlu bir süreç olabilmektedir. Bazı bebeklerde ortaya çıkan belirtiler hafif geçerken bazı bebekler bu süreci ağır atlatmaktadır.

Bebeklerin ilk dişleri 6-12 aylar arasında çıkmaya başlamaktadır. İlk olarak alt, daha sonra üst dişler çıkmaktadır. Bazı bebeklerin dişleri erken çıkmaya başlarken bazı bebeklerin geç çıkabilmektedir. Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinin birbirinden farklı olması tıbbi açıdan bir sorun teşkil etmemektedir. Diş çıkarmada önemli olan çıkma sırasının doktor tarafından takip ediliyor olmasıdır. Birçok kişi tarafından erken çıkan dişlerin zayıf olduğu ve bu yüzden erken çürüdüğü düşünülmektedir. Ancak bu düşünce doğru değildir. Bu dönemde çürük oluşumu tetikleyen etkenlerden uzak durulması gerekmektedir. Bu etkenler ile karşı karşıya kalındığında çürük oluşumunun önüne geçebilmek için dişlerin bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Gerekli bakımlar düzgün bir şekilde yapıldığında çürüklerin tamamen önüne geçilebilmektedir.

Bebeklerde Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

  • Bebekler beslendikten sonra dişleri ıslak ve temiz bir tülbent yardımı ile temizlenmelidir.
  • Annelerin bebeklerini en az 6 ay süre ile emzirmesi gerekmektedir. Anne sütü bağırsak ve ağızda bulunan mikroplar için oldukça yararlıdır.
  • Bebeklere gece uyurken süt ya da şeker içerikli gıdaların verilmemesi gerekmektedir. Gece bebekler uyurken yalnızca su verilebilir. Eğer gece bebek uyurken süt verilirse ardından su vermek gerekir. Bunun sebebi ise su ile ağızın çalkalanmış olmasıdır. Bu uygulama ile ağızda bakteri oluşumlarının önüne geçilmiş olur.
  • Bebeklere biberon ya da emzik verilirken şekerli gıdalara batırmak yanlış bir uygulamadır.
  • Henüz diş çıkarmamış bebeklerin yemek yemesinin ardından diş etleri baskı uygulanmadan pamuklu ve nemli bir bez yardımıyla temizlenmelidir.
  • İlk süt dişlerinin çıkmaya başlaması ile ağız bakımının da başlaması gerekmektedir. Her besin tüketiminden sonra ıslak ve temiz bir bez ile dişlerin temizliği yapılmalıdır. Bebek 2 yaşına girdiğinde ise fırça kullanılmaya başlanabilir.
  • 2-5 yaş arasında olan çocuklar için üretilmiş olan diş macunları uygun yaşlarda kullanılmaya başlanmalıdır.
  • Bebeklerin beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olmasına özen gösterilmelidir. Karbonhidratlı gıdalar yerine çocuklara ağladığında havuç ve salatalık gibi besinler verilmelidir.
  • 2 yaşından itibaren çocuğun düzenli olarak diş hekimi kontrollerine götürülmesi gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir