Diş ve diş etleri sağlıklı olduğunda yaşam kalitesi daha yüksek olacaktır. Aksi bir durumda diş ağrısı ve sızısı gibi problemler ile karşı karşıya kalınabilir. Ağız ve diş bakımı dikkatli bir şekilde yapılmadığında bu problem diş kaybına kadar varabilir. Bazı durumlarda çene cerrahisi gerekli olabilir. Diş ve diş eti sağlığının daha iyi olabilmesi için vitamin alımına dikkat edilmelidir. Alınan vitaminler sayesinde ortaya çıkacak risk düzeyi aşağı seviyelere indirilebilir.
Diş Sağlığı İçin Gerekli Olan Vitaminler Nelerdir?
Diş bakımı daha güzel bir görünüm ve sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Diş sağlığı için doğru ve dengeli beslenmede son derece önemlidir. Doğru beslenme ile diş sağlığı için gerekli olan vitaminler alınmalıdır.
Diş sağlığının korunması açısında pek çok vitamin bulunmaktadır. En çok bilinen vitamin D vitaminidir. Ancak D vitamini dışında B grubu vitaminleri ve C vitamini de tüketilerek diş olumsuz etkilerden korunabilmektedir.
C Vitamini
Birçok kişi diş eti kanaması ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum bir hayli rahatsız edicidir. Bazı diş hekimleri tarafından diş eti kanamalarına C vitamini eksikliğinin yaşanmasının da yol açacağı söylenmektedir. Yapılan araştırmalara göre gün içerisinde 60 miligramdan az C vitamini tüketildiğinde diş eti problemlerinin riski artmaktadır. C vitaminin diş eti sağlığı açısından olumlu etkileri bulunmaktadır. C vitaminin bulunduğu besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Portakal
- Limon
- Mandalina
- Ispanak
- Brokoli
- Biber
- Lahana
- Roka
- Marul
- Maydanoz
- Ananas
- Greyfurt
- Kivi
B Grubu Vitaminleri
Diş sağlığı konusunda B vitaminlerinin önemli bir yeri vardır. B vitaminin eksikliğinde dil ve ağız yarası ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Aynı zamanda dişler hassas bir hal alabilmektedir. Dişlerin daha sağlıklı bir yapıya sahip olabilmesi için düzenli olarak B vitamini tüketilmelidir. Bu vitaminler tüketilerek ağız içerisinde yaşanabilecek problemlerin önüne geçilmiş olur. B grubu vitaminlerin bulunduğu besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Antep fıstığı
- Bezelye
- Yumurta
- Badem
- Dana eti ve ciğeri
- Tavuk eti ve ciğeri
- Fıstık
- Muz
- Fındık
A Vitamini
Vücutta A vitamini eksik olduğunda diş gelişiminde yavaşlamalar meydana gelmektedir. Ayrıca periodontal aralıkların genişlemesine de sebep olmaktadır. A vitamini eksik olduğunda tükürük üretimi azalmakta ve ağızda kuruluk meydana gelmektedir. Bunun sonucunda ise diş eti ve ağızda çatlaklar oluşmaktadır. Ağızda birikmiş olan mikroorganizmalar bu çatlakların içerisine yerleşerek enfeksiyon oluşumuna yol açabilmektedir. Böyle bir durumda ağızdaki yaraların iyileşmesi de güçleşir. A vitamini eksikliğinin yanı sıra fazlalığı da problemlere sebep olmaktadır. Bu sebeple bu vitaminin düzenli ve ölçülü alınması gerekir. A vitaminin bulunduğu besinler şu şekildedir:
- Havuç
- Ispanak
- Karaciğer
- Patates
- Kayısı
- Süt
D Vitamini
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde ilk akla gelen D vitaminidir. Bunun nedeni D vitaminin eksikliğinde diş ve kemik yapısında bozulmalar yaşanmasıdır. D vitamini diş ve vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda D vitamini eksik olduğunda diş çürükleri oluşabilmektedir. D vitamininin büyük bir bölümü güneşten alınmaktadır. Emilimi için yağ ve safraya ihtiyaç duyulmaktadır.
K2 Vitamini
K2 vitamini D vitamini ile beraber çalışmaktadır. D vitamininin dişler ve kemikler tarafından emilmesine K2 vitamini yardımcı olmaktadır. D vitamini vücutta bulunan kalsiyumu taşır ve K2 vitamini kemik ve diş dokusuna ulaşmasını sağlar. Bu vitaminler alındığında diş çürüklerinin oluşumunda azalmalar meydana gelir. Buradan anlayacağımız üzere K2 vitamini eksik olduğunda dişlerde çürükler ortaya çıkar.
Kalsiyum
Kalsiyum, D vitamini ve K2 vitaminin çalışması konusunda oldukça etkilidir. Kalsiyumun gevşek dişlerin iyileşmesi konusunda da olumlu etkileri bulunmaktadır. Kalsiyumun bulunduğu besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Süt ürünleri
- Keçiboynuzu
- Badem
- Kuru incir
- Balık
- Kabuklu yemişler
- Tahin