Diş Tedavisi

Bebeklerde Diş Çürümesi Nasıl Engellenir?

Bebeklerde Diş Çürümesi Nasıl Engellenir

Bebek dişleri geçici olsalar da oldukça önemlidir. Bu dişler çürük oluşumuna karşı hassastırlar. Bebeklerde ve küçük çocuklarda meydana gelen diş çürükleri biberon diş çürüğü ve erken çocukluk diş çürüğü olarak adlandırılmaktadır.

Bebeklerin dişleri konuşmak ve çiğnemek için gereklidir. Aynı zamanda yetişkin dişler için tutucu vazifeyi üstlenmektedirler. Biberon diş çürükleri tedavi edilmediğinde ağrı ve enfeksiyon meydana gelebilir. Ciddi derecede çürüyen dişlerin çıkarılması gerekli olabilir.

Biberon Diş Çürüğü Nedir?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda oluşan çürükler genellikle biberon diş çürüğü olarak adlandırılmaktadır. Bu çürükler, şekerli sıvılar ya da doğal şekerli gıdalar bebeğin dişine uzun süre tutunduğunda ortaya çıkmaktadır. Ağızda bulunan bakteriler dişlere geçer ve dişlere saldıran asitler meydana getirir.

Biberon çürüğü oluşturan etken biberon değil biberonun içerisinde bulunan süttür. Hem anne sütünde hem de inek sütünde yüksek oranda doğal şeker mevcuttur. Bebeklerin uyumadan önce ya da uyku esnasında anne sütü emmesi veya biberonla inek sütü içmesiyle ağız içinde biriken süt, bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalması için uygun bir ortam meydana getirmektedir. Uyku esnasında tükürük salınımında azalma meydana gelmektedir. Bu azalma sonucunda bakterilerin ürettiği asit karşısında minenin çözülmesi kolay bir hal almaktadır.

Biberon Diş Çürüğünün Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Bu çürük oluşumları en fazla üst ön dişlerde görülmektedir. Fakat diğer dişlerde bu durumdan etkilenebilir. Diş çürüğüne yol açabilecek pek çok etken bulunmaktadır. Yaygın sebeplerden biri de bebeğin şekerli gıdalar ile uzun süre karşı karşıya kalmasıdır.

Diş çürüğü, anneden bebeğe geçebilecek bakteriler yüzünden oluşabilmektedir. Bu bakteriler tükürük yolu ile geçer. Annenin bebeğin yemeğinin sıcaklığını kontrol edebilmek için kaşığı ağzına sürmesi ya da yere düşen emziği temizlemek amacıyla kendi ağzına sürmesi sonrasında bakteriler bebeğe geçmektedir.

Bebek veya küçük çocuk yeteri oranda florür almazsa, diş çürüğü riskinde artış meydana gelebilir.

Biberon Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?

  • Biberon çürüğünün erken teşhis edilebilmesi için çocuğun bir yaşından önce pedodontiste gösterilmesi gerekmektedir.
  • Çocuk bir yaşına girdikten sonra uykuda beslenmesi yapılmamalıdır.
  • Çocuğun her gıda tüketiminden sonra dişlerinin bir fırça yardımıyla temizlenmesi gerekmektedir.
  • İlk dişlerin çıkması ile birlikte temizlik için fırça kullanılmalıdır. Eğer macun kullanılmak isteniyorsa florür içermeyen macunlar tercih edilmelidir.
  • Ağız içerisinde çıkması gereken bütün dişler tamamlandıktan sonra çocuğun dişleri diş ipi ile temizlenmelidir.
  • Eğer diş temizliği yapılması mümkün değilse çocuğa su içirilmelidir.
  • Bebeğin içeceği sütün içerisine yüksek şeker miktarına sahip olan bal, pekmez ve reçel gibi gıdalar eklenmemelidir.
  • Çocuğun yaşına girmesi ile beraber bardak kullanımına alıştırılmalıdır.
  • Sağlıklı gıdalar ile beslenmesine dikkat edilmelidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir