Dişlerde çürük mevcutsa bu çürükle beraber dişlerde iltihap sorunu da yaşanmaktadır. Dişte iltihap veya apse varsa dişin çekilmesi söz konusu değildir. Çünkü iltihaplı diş çekildiği takdirde enfeksiyonun kana karışma ihtimali oluşacaktır. Ancak bu gibi durumlarda dişteki iltihap kesin kana karışacak anlamı taşımaz. İltihabın kana karışma olasılığı son derece yüksektir. İltihabın kana karışması gibi istenmeyen durumlarda vücutta birtakım semptomlar meydana gelmektedir.
Akut halindeki iltihaplı diş veya apse yapan çekilir ise, enfeksiyonun kan ile karışması olasılığı bulunmaktadır. Enfeksiyonun kan ile vücuda karışması gibi durumlarda grip hastalığını anımsatan belirtiler yaşanır. Ateş, titreme ve halsizlik tarzı belirtiler olabilmektedir. Apseli diş çekimine bağlı enfeksiyonlarda hekim kontrolü gerekmektedir. Hekimin uygun göreceği antibiyotik tedavisi veya farklı bir tedaviye hemen başlanmalıdır. Antibiyotik ilaç tedavisi doktor kontrolünde olmalı hasta hekimin uygun gördüğü antibiyotiği kullanılmamalıdır.
Diş çekimi ile alakalı olarak iltihabın akut olup olmadığı tespit edilmelidir. Mesela diş de şişme oluyor ve daha sonra oluşan şişlik iniyor ve tekrardan şişme oluyorsa bu durum da diş kronik iltihaplıdır. Diş kronik iltihaplı ise diş çekimi yapılabilir. Fakat diş çekimi tamamlandıktan sonra kesinlikle hekimin önereceği antibiyotik ilaç kullanılmalıdır.
Apse yapan diş de anestezi uygulanması çok ciddi boyutlarda ağrıların yaşanmasına yol açabilmektedir. Bundan dolayı diş hekimi ilk etapta apsenin iyileşmesini bekler. Apse iyileştikten sonra anestezi uygulayarak diş çekimi kolaylıkla yapılabilir. Diş çekiminin acil olarak yapılması gerekiyor ise diş hekimleri ilk olarak apseyi temizler. Apsenin temizlenmesi tamamlandıktan sonra diş çekimi gerçekleştirilir.
Dişlerde apse mevcutsa kesinlikli zaman kaybetmeden bir diş hekimine gitmek gerekir. Çünkü geçen süre iltihabın ağız içerisindeki pek çok alana yayılmasına neden olur. Bu gibi durumlarda birey çok ciddi diş ağrıları yaşayabilir. Bundan dolayı iltihap veya apsenin olduğuna dair bir düşünceniz var ise hiç beklemeden diş hekimimize görünebilirsiniz.
Apseli Diş Çekilir Mi?
Apseli ya da iltihaplı diş kronik durumdaysa diş çekimi yapılamaz. Giderek artan bir enfeksiyon söz konusu ise öncesinde antibiyotik kullanımı yapılmalıdır. Antibiyotik sonrasında diş çekimi kolaylıkla yapılmaktadır. Bunun yanı sıra apseli dişte ileri derecede çürük bulunuyorsa ya da devamlı şişip inen bir enfeksiyon var ise antibiyotik kullanımı olmadan diş çekimi yapılabilir.