Dolgu nedir? Hangi dişlere dolgu yapılır? Hangi dişlere dolgu yapılmaz? Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Çürük dişe dolgu yapılır mı? Dolgu tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Dolgu tedavisi ne kadar sürer? Dolgu tedavisi kimlere yapılır? Dolgu tedavisi neden yapılır? Diş dolgusu çeşitleri nelerdir? Kökü çürük dişe dolgu yapılır mı? Ağrıyan dişe dolgu yapılır mı? Kırık dişe dolgu yapılır mı? Dolgu tedavisi hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.
Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş dolgusu, çeşitler nedenlerle çiğneme fonksiyonunu kaybeden, madde kaybetmiş ve estetik açıdan güzel görünmeyen dişlere uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra çürük ve çatlamış olan dişlere de uygulanabilmektedir.
Diş dolgusu uygulanırken ilk aşamada diş dokusu dolgu için hazır hale getirilmektedir. Bu aşama sırasında çürüğün temizlenmesi ve daha sonra diş üzerinde eski bir dolgu varsa bu kısmın temizlenmesi gerekmektedir. İkinci aşamada dişin konumuna ve yapılacak olan dolgunun büyüklüğüne göre uygun malzeme hazır hale getirilir. Bu sırada dişteki çürük ve eski dolgu temizlendikten sonra dişte büyük bir boşluk meydana gelir. Bu boşluk içerisine hazırlana dolgu malzemesi doldurulur.
Bu işlem sırasında hastanın herhangi bir ağrı hissetmemesi için hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır. Son aşamada ise dolgunun diğer dişler ile olan uyumu kontrol edilerek tedavi sonlanır.
Diş dolgusu kanal tedavisi gerektiren dişlere uygulanmamaktadır. Diş hekiminin gerekli gördüğü farklı nedenler varsa bu nedenler de dolayı da dolgu tedavisi uygulanmayabilir.