Diş Tedavisi

Gömülü Diş Çekilmek Zorunda Mı?

Gömülü Diş Çekilmek Zorunda Mı

Gömülü 20 yaş dişleri veya kısmen gömülü 20 yaş dişleri, ağız içerisinde gıda birikimine ve bakteri birikimine yol açmaktadır. Bunun sonucunda ise bakteri plağı gözlemlenebilmektedir. Bakteri plağı oluşumu sonrasında ise dişlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Bütün bu durumların sonucunda ise çürümenin yanı sıra dişleri örten diş etinde enfeksiyon meydana gelebilmektedir.

Gömülü diş üzerinde meydana gelen enfeksiyon tedavi edilmediği süre boyunca hayati tehlikelere yol açabilmektedir. Bu nedenle gömülü 20 yaş dişlerinin gerekli radyolojik muayene sonrasında cerrahi yöntemler ile çekilmesi gerekmektedir.

Her 20 Yaş Dişi Çekilir Mi?

Her 20 yaş dişi çekilir diye bir kural yoktur. Radyolojik ve klinik muayeneler sonucunda diş hekimi 20 yaş dişinin çekilmesine karar vermektedir. 20 yaş dişlerinin genellikle çekiminin zor olduğu düşünülmektedir. Ancak her 20 yaş dişinin çekimi zor değildir. Her 20 yaş dişi çekilmeden önce mutlaka muayene edilir ve daha sonra lokal anestezi ile alınır. Hastaya anestezi verilmeden önce diş muayenesinden sonra mutlaka hastanın genel sağlık durumu da kontrol edilerek hastanın istediğine bağlı olarak genel veya lokal anestezi ile diş bulunduğu konumdan alınmaktadır.

20 Yaş Dişi Çekildikten Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

20 yaş dişlerinin çekimi sonrasında kesinlikle hekiminizin söylediklerini uygulamanız gerekmektedir. Diş çekimi sonrasında bölgenin kanamasının durmasını sağlayabilmek için mutlaka tampon yapılması gerekmektedir. Hekiminizin çekim bölgesine yerleştirmiş olduğu tamponu 30 dakika boyunca tutmanız gerekmektedir.

Kanama devam ettiği durumlarda ise tamponu değiştirmeniz gerekmektedir. Çekim sonrasında ödem oluşmaması için hekiminiz eğer buz kompleksi uygulamanız gerektiğini söylediyse ihmal etmeyiniz. Bunun yanı sıra operasyon sonrasında yaklaşık 24 saatlik bir süreçte sigara, alkol veya sıcak soğuk yiyecek tüketimi yapmamanız gerekmektedir.

Diş çekimi sonrasında ilk 2 saat boyunca bir şey yememeniz ve içmemeniz gerekmektedir. Aynın zamanda kesinlikle tükürmemeniz gerekmektedir. Çekim sonrasında gece uyurken yüksek bir yastık ile uyumanızı tavsiye ediyoruz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir