Diş Tedavisi

50 Yaş Üstünde En Sık Görülen Diş Sorunları

50 Yaş Üstünde En Sık Görülen Diş Sorunları

Yaşı ilerlemiş olan insanlar eskiye nazaran bu dönemlerde dişlerine daha dikkat etmektedir. Aynı zamanda ağız içerisinde tuttukları diş sayısı fazladır. Bu yaşlardaki insanlar ağız içerisindeki dişlerini muhafaza etmeye çalışırken farklı problemler ortaya çıkabilir.

50 yaş üzeri hastaların diş problemlerini minimuma indirmesi için yapması gerekenleri sizler için aşağıda sıraladık.

Diş Çürümesi

50 yaş üzeri hastaların en sık rastladığı problemlerden bir tanesi de dişlerde meydana gelen çürümeler. Diş çürükleri dişlerin sadece yüzeyinde oluşmaz. Diş çürükleri dişlerin iç bölgesinde oluşarak zamanla diş kaybına yol açar.

Diş kökleriniz yaşınızdan dolayı daha yumuşak ve daha korumasızdır. Bu nedenle florür bu durumlar için geliştirilen en etkili sağlık tedbirlerinden bir tanesidir. Diş macunu içerisinde yer alan florür bu tarz çürümelerin önüne geçmektedir.

Ağız İçerisindeki Kuruluk

Ağız içerisindeki tükürük salgısı dişlerin çürümesine neden olmaktadır. Tükürük salgınız az ise bu durum dişlerinizi risk altına sokacaktır. Tükürük salgısı içerisinde bulunan fosfat ve kalsiyum mineral kaybını önlemektedir.

Ağız kuruluğunuzun olup olmadığını yutma zorluğu yaşadığınız zaman veya ağzınızda yapışkan bir his varsa anlamanız mümkündür. Ayrıca boğazınızda kuruluk hisse veya dudağınızın çatladığını fark ederseniz bu da ağız kuruluğunun belirtilerinden bir tanesidir. Bu durumlarda ağzınızda metalik bir tat hissedersiniz ve ağız kokusu oluşmaya başlar. Ağız kuruluğu olan kişiler genellikle hiç susamazlar.

Ağız kuruluğu genellikle fazla ilaç kullanımından dolayı oluşmaktadır. Sigara veya tükürük bezlerine aldığınız darbelerde ağız kuruluğuna neden olabilmektedir.

Diş Eti Hastalığı

Diş etlerinde meydana gelen şişlik ve kızarıklık diş etlerinizde bir problem olduğunun belirtisi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda dişlerinizi fırçalarken diş etlerinizde bir kanama meydana geliyorsa yine diş etlerinizde bir sorun olduğunun işaretidir. Diş eti hastalıkları zaman içerisinde tedavi edilmezse eğer ilerleyerek tehlikeli bir hale gelebilir.

Tedavi edilmemiş diş eti problemleri zaman içerisinde diş kayıplarına neden olur ve diş kenarlarında enfeksiyona dönüşebilir.

Ağız Kanseri

2014 yılında Ağız Kanseri Federasyonunun açıklamalarına göre 43 binden fazla Amerikalı vatandaşa ağız kanseri teşhisi konmuştur. Teşhis konulan 43 binden 8 bin hasta zaman içerisinde hayatını kaybetmiştir. Ağız kanserine yakalanma olasılığınız yaşınızın yanı sıra sigara ve alkol kullanımına bağlıdır.

Diş Yamukluğu

50 yaş ve üzeri hastaların dişlerinde meydana gelen yer değişikliği ve oynamalar diş çapraşıklığına neden olmaktadır.

Diş çapraşıklığı gibi durumlarda hastaların dişlerini temizlemesi zorlaşır. Bu durumda dişlerde çürümeler meydana gelir. Bunun yanı sıra diş dizilimi bozulan kişilerde diş erozyonu meydana gelebilir. Aynı zamanda kemik yapısına ve dokulara zarar verebilir. Diş çapraşıklığının meydana getireceği bu durumlar aynı zamanda diş eti hastalıklarını da ortaya çıkarabilir. Bu durumda daha hızlı diş kayıpları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir