Diş Tedavisi

Tel Takılan Dişe Tekrar Tel Takılır Mı?

Tel Takılan Dişe Tekrar Tel Takılır Mı

Diş teli tedavisi uzun süreçli bir tedavidir. Bu dönemde diş hekiminizin söylediklerini harfiyen yerine getirmeniz gerekmektedir. Diş telleriniz çıkarıldıktan sonra pekiştirme tedavisine geçilmektedir. Pekiştirme tedavisi ise diş telleri çıktıktan sonra dişlerin tekrar eski düzenini almaması için yine belli bir süre uygulanması gereken bir tedavidir. Pekiştirme tedavisi süresi boyunca diş hekiminizin dediklerini yerine getirmediğiniz sürece dişlerinizin tekrardan bozulma ihtimali yüksektir.

Diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin tekrar eski düzenini alması hastanın bu tedaviye olan bakış açısını olumsuz bir yönde etkileyecektir.

Bu nedenle diş teli ve tedavi süreci hakkında diş hekiminizde yeterli bilgiyi almanız gerekmektedir. Dişler sürekli hareket eden yapılardır. Bu nedenle diş teli çıkarıldıktan sonra dişler tekrardan eski düzenine dönmek isteyecektir. Ortodonti tedavi sonrasında bu tarz durumların oluşması için diş hekimi gereken önlemleri alacaktır. Diş telleri çıkarıldıktan sonra pasif tedavi olarak adlandırılan pekiştirme tedavisi uygulanır. Pekiştirme tedavisi sayesinde dişlerdeki bozulmalar engellenir. Hasta pekiştirme tedavisi sırasında randevuların aksatmadığı sürece herhangi bir problem yaşamayacaktır.

Diş Teli Tedavisi Sonrasında Dişler Hangi Durumda Tekrar Bozulur?

Diş teli tedavisi sonrasında dişlerin kontrol edilmemesi ve pekiştirme tedavisinin uygulanmaması durumda dişlerde tekrardan bozulmalar meydana gelebilir.

Pekiştirme tedavisinin diş teli tedavisi sonrasında uygulanmasının asıl nedeni dişlerin tekrardan eski düzenini almamasıdır. Pekiştirme tedavisi sayesinde diş eti ve dişler yeni konumlarına kolay bir şekilde alışarak sabit olarak aynı konumda kalmaktadır. Diş apareylerinin kullanılmamasının yanı sıra dişlerde meydana gelen bozulmalara neden olacak durumlar kısaca şu şekildedir:

  • Dişlere dışarıdan alınan bir darbe sonucunda,
  • Katı ve sert gıdaların daimi olarak tüketilmesi,
  • Yapılan yanlış ağız bakımı,
  • Tırnak yeme veya parmak emme alışkanlığı,
  • Diş etinde veya diş dokularında meydana gelen problemler gibi durumlar dişlerde tekrardan bozulmalara neden olabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir