Diş Tedavisi

Süt Dişlerinin Önemi ve Bakımı

Süt Dişlerinin Önemi ve Bakımı

Süt dişleri bebeklerin sahip oldukları ilk dişleridir. Toplam süt dişi sayısı ise 20’dir. Bazı zamanlarda süt dişlerinin aralarında açıklık olduğu fark edilir, bu durum oldukça normal bir durum olarak görülmektedir. Bu durumun nedeni, ardından gelecek dişler için, süt dişlerinin yer ayırmasıdır.

Süt dişlerinde çürük oluşumu ile karşı karşıya kalınabilir. Bu çürüklerden en çok bilineni biberon çürüğü şeklinde isimlendirilen ve gece uyku esnasında biberon ile süt verilen bebeklerde çürük meydana gelmesinin görülme durumudur. Bu çürüklerin kesinlikle tedavisi yapılmalı ve nasılsa dökülecek düşüncesi ile sağlıkları kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Zira süt dişleri, ilerleyen zamanlarda meydana gelecek ağız formu oluşumu üzerinde etkili olmaktadır. Süt dişleri çocuğunuzun ağız sağlığının gelişimi üzerinde mühim bir yere sahiptir. Peki süt dişlerinin önemi, bakımı ve işlevleri nedir? Bu konular hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı detaylı şekilde okuyabilirsiniz.

Süt Dişlerinin Fonksiyonları

Süt dişlerinin vazifesi ilk olarak, bebeğinizin düzgün bir şekilde beslenebilmesine imkan sağlamaktır. Süt dişleri, bebeğinizin ilk senelerde katı gıdaları rahat bir şekilde tüketebilmesini sağlar. Diğer bir mühim vazifesi ise konuşmanın düzgünce gelişim göstermesine imkan sağlamaktır. Bir çocuğun düzgün bir konuşmaya sahip olması, süt dişlerinin varlığı ile bağlantılı olarak ortaya çıkmaktadır.

Süt dişlerinin işlevleri arasında olan diğer bir mühim vazife ise gelecek daimi dişler için yer tutmak, diş etini yerine çıkacak daimi diş için muhafaza etmek ve daimi diş sürdüğü vakit aralığında bu güçlü dişe rehberlik etmektir. Şayet süt dişi çekilir ise ne yazık ki daimi diş için koruyucu olma işlevi ortadan kalkmış olur.

Süt Dişlerinin Bakımı

Bilindiği gibi, süt dişleri çürük oluşumu için daha eğilimli bir yapıya sahiptir. Bu durumun sebebi süt dişlerinde yer alan organik maddelerin fazla olmasıdır. Bu da çürük oluşumunun daha çok meydana gelmesine yol açmaktadır. Bu çürük oluşumunun erken fark edilmemesinin nedeni çocukların hafif ağrı ve bu gibi sinyalleri yeteri kadar doğru değerlendirememesi ya da bu durumları dile getirememelidir. Üstelik erişkin kişiler kadar da diş sağlığı ve bakımı konusunda özenli hareket edemezler. Bu sebepten dolayı ufak yaşta çocuklara diş fırçalama davranışının kazandırılması ve geceleri su haricinde besinleri almalarına müsaade edilmemelidir.

Fark edildiği üzere, süt dişlerinin fonksiyonları son derece fazladır. Daimi dişlere zemin hazırlamaları, beslenmenin sağlıklı biçimde yerine getirilmesi ve konuşma kabiliyetinin edinilmesinde üstlendikleri roller göz önünde bulundurulduğunda, bakımına dikkat edilmesinin önemi daha net bir şekilde fark edilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir