Diş Tedavisi

Çocuklarda Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklarda Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklarınızın diş sağlığını koruması için kazanması gereken alışkanlıkları aşağıdaki şekillerde edindirebilirsiniz.

İlk Dişlerin Bakımını Doğru Bir Şekilde Yerine Getirin

Çocuğunuzun ağız sağlığının kazanılması açısından uygulamalara başlanacak en ideal zaman, ilk dişlerin çıkmaya başladığı dönemdir.

İlk dişler genel olarak bebekler 6 aylık dönemde iken ya da daha ileri zamanlarda çıkmaya başlar. Diş çıkmaya başladığı zaman, bir diş fırçası ve suyla dişleri hafif bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Diş Fırçalamayı Alışkanlık Haline Getirmesini Sağlayın

Çocuğunuza diş fırçalama uygulamasını erken yaşlarda bir alışkanlık haline getirmelisiniz. İlk dişler çıktığı zaman, yumuşak kıllara sahip olan bir bebek fırçası ile gün içerisinde en az iki defa fırçalayın. Çocuğunuz kendi dişlerini fırçalayacak olgunluğa eriştiği zaman ise yanında olarak doğru fırçalanmasına yardım edin.

Diş Macunu Tercihini Doğru Gerçekleştirin

Çocuklarda diş sağlığının elde edilmesi için özel olarak hazırlanmış diş macunlarını kullanmak, diş çürüklerine engel olmaya yardım edebilmektedir. Fakat ufak çocuklar için tercih edilecek macun oranı son derece mühimdir. Bebekler için bir pirinç tanesi kadar, daha büyük çocuklar için ise bezelye kadar macun yeterli olmaktadır.

Diş Doktoru Kontrollerini İhmal Etmeyin

Çocuğunuzun diş doktoru kontrolleri periyodik olarak yerine getirilmelidir. İlk diş çıktığı zaman ya da çocuğunuz 12 aylık olduğunda bir pedodontiste başvurmak iyi bir başlangıçtır. Diş doktoru kontrolleri, diş sorunlarını erken tespit etmek ve tedavisini yapmak için oldukça mühimdir.

Sağlıklı Beslenmeye Teşvik Edin

Ağız sağlığının yerinde olmasının temeli, sağlıklı beslenmekten geçmektedir. Şeker ve asit içeriğine sahip olan besinler ve içecekler dişlerde çürük oluşumuna yol açabilmektedir. Bu sebepten dolayı, çocuğunuza dengeli bir beslenme alışkanlığı kazandırın ve atıştırmalıkları kısıtlayın.

Dişi Muhafaza Eden Uygulamaları Deneyin

Diş doktorunuz, çocuğunuzun dişlerinin daha çok muhafaza edilmesi için florür uygulamaları gibi korumaya yönelik işlemleri tavsiye edebilmektedir. Bu işlemler, çocuklarda diş sağlığı için diş yüzeylerinin güçlü olmasını sağlarken çürük oluşumuna engel olabilir.

Ağız Sağlığı Üzerine Eğitim Verin

Çocuklarınızın ağız sağlığının ne kadar önemli olduğunu anlamalarını sağlamak, iyi davranışların öğrenilmesinde yardımcı olmaktadır. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ayriyeten sağlıklı beslenme hususunda bilgilendirme yapmak, çocukların ağız sağlığını daha iyi kavramalarına yardım edebilmektedir.

Örnek Olun

Çocuklar genel olarak anne babalarının davranışlarını taklit etme eğilimindedirler. Bu sebepten dolayı iyi diş temizliği davranışlarınızı sergilemek, çocuğunuzun da aynı davranışlara sahip olmasına yardım edebilmektedir.

Çocuklarda Diş Sağlığı Alışkanlıkları Nelerdir?

Çocuklarda diş sağlığı için kazandırılan davranışlar, yaşam boyunca devam edecek iyi ağız temizliği için temel bir aşamadır. Bu davranışların şu şekilde olması gerekmektedir:

Periyodik Diş Fırçalama: Çocuğunuzun gün içerisinde en az iki defa dişlerini fırçalamayı bir alışkanlık olarak görmesi mühimdir. Kılı yumuşak olan bir diş fırçası ve yaşına uygun olacak florürlü bir macun tercih edilmelidir.

Doğru Diş Fırçalama Yöntemi: Çocuğunuzun doğru diş fırçalama yöntemini öğrenmesine yardımcı olmalısınız. Dişlerin yüzeylerini ve diş etlerini narin bir şekilde fırçalaması gerektiğini bilmeli ve dişlerinin her yerini özenli bir şekilde temizlemelidir.

Diş İpi Kullanımı: Çocuğunuzun diş ipi kullanması için nasıl kullanması gerektiğini öğretmelisiniz. Dişlerin arasında biriken gıda artıklarını arındırmak için diş ipinin kullanılması mühimdir.

Periyodik Diş Doktoru Kontrolleri: Diş doktoruna periyodik muayeneler için çocuğunuzu götürmelisiniz. İlk dişleri çıktığı zaman ya da çocuk 12 aylık olduğunda diş doktoru kontrollerine başlanması gerekir. Bu muayeneler, diş sorunlarının erken tespit edilmesi konusunda mühimdir.

Sağlıklı Beslenme Davranışları: Çocuğunuza dengeli bir beslenme nasıl olmalıdır öğretilmelidir. Şeker ve asit içeriğine sahip olan gıdaların alımı kısıtlanmalı ve sağlıklı yiyecekler tüketmesi sağlanmalıdır.

Ağız Sağlığı Eğitimi: Çocuğunuza ağız sağlığının korunmasının önemi konusunda bilgi vermelisiniz. Böylece diş fırçalama, diş ipi kullanma ve sağlıklı beslenme hususunda bilgi sahibi olacak ve ağız sağlığı için gerekli alışkanlıkları yerine getirecektir.

Su Alımı: Çocuğunuzun su tüketmesi için teşvik etmeniz gerekir. Zira su, tükürük üretim seviyesini yükselterek dişlerin muhafaza edilmesine yardım etmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir