Diş Tedavisi

Süt Dişi Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Süt Dişi Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir?

Süt dişi çürüğü erken teşhis edildiği zaman çocuk diş hekimleri florür verniği gibi remineralize edici tedavi yöntemleri önermektedir. Bu yöntem ile diş minesindeki bu bölgenin remineralize edilerek diş çürümesinin erken belirtilerini tersini çevirmiş olursunuz.

Süt dişlerine meydana gelen çürük daha şiddetliyse eğer ve bu durum dentin veya pulpayı da içeriyorsa dişlerin çocuk diş hekimi tarafından restore edilmesi gerekmektedir.

Süt dişlerindeki çürükler tıpkı diğer dişlerde meydana gelen çürük problemleri gibi tedavi edilmektedir. Bu tedavi yöntemleri kuron veya dolgu gibi bilinen tedavi yöntemleridir. Meydana gelen çürük aşırı derecede ilerlemişse eğer dişin çekilmesi gerekmektedir. Çocuk diş hekimi tedavi süresi boyunca tedavinin nasıl ilerleyeceği konusunda size öncesinden bilgiler verecektir.

Süt Dişlerinin Önemi Nedir?

Süt dişleri, kalıcı dişlere yer açabilmek için düşecektir. Ancak bu durum süt dişlerinde erken çürüme oluşturmayacağı anlamına gelmemektedir. Erken dönemde meydana gelen çürümeler, çocuğunuzun ağız bakımının iyileştirmesinin zorlaştırmasının yanı sıra erken diş kaybına da neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra şiddetli ağrılara da neden olabilmektedir.

Süt dişleri olmadan çıkacak olan daimi yani kalıcı dişler çarpık bir şekilde çıkabilir. Ayrıca süt dişleri olmadan konuşma problemleri veya işitme problemleri de meydana gelebilmektedir. Bu durum süt dişlerinin çürümesi ve gereken özenin gösterilmemesi ile alakalıdır. Bu sorunların çocuğunuzun psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilir. Bu sorunların önüne geçebilmek için çocuk diş hekimine düzenli bir şekilde kontrolleri yaptırmanız gerekmektedir.

Süt Dişlerinin Çürümesine Nasıl Engel Olunur?

Süt dişlerinin çürümesini engelleyebilmek için öncelikle ebeveyn olarak çocuklarınıza ilk dişlerinin çıkması ile birlikte diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Çocuğunuzun ağız sağlığı ile yakından ilgilenmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzun diş etlerini her yemekten sonra nemli bir havlu ile temizlemeniz gerekmektedir. İlk diş çıkımı sonrasında ise yumuşak uçlu diş fırçası ve diş macunu ile temizliğini yapmanız gerekmektedir.

Çocuğunuz tükürmeye başladığı andan itibaren yeni dişlerini temiz tutabilmesi için florür içermeyen diş macunu kullanmanız gerekmektedir. Çocuğunuz büyüdükçe ise her yemek sonrasında bol su ile ağzını çalkamayı öğrenmesi ve bu alışkanlığı unutmadan düzenli olarak her gün tekrar etmesi gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir