Diş Tedavisi

Çocuklarda Erken Diş Çürümesi Neden Olur?

Çocuklarda Erken Diş Çürümesi Neden Olur

Çocuklarda meydana gelen diş çürümesi bakteri veya diğer sebeplerden kaynaklanabilir. Özellikle çocukların karbonhidrat içerikli yiyecekleri sıkça tüketmesi dişlerde çürümelere yol açmaktadır. Karbonhidrat içerikli gıdalar arasında süt, kuru üzüm, şeker, meyve suları, soda, kek, ekmek ve tahıllar dişlerde çürümelere yol açmaktadır.

Ağız içerisinde yaşayan bakteriler bu yiyecekleri değiştirerek ağız içerisinde asitli bir hale getirmektedir.

Ağız içerisinde bakteri, tükürük, asit ve besinin birleşimi dişte oluşan plak adındaki maddeyi meydana getirmektedir. Zamanla bakterilerin oluşturmuş olduğu asitler için diş minesinde boşluklara neden olmaktadır.

Çocuklar Diş Çürümesinin Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda meydana gelen diş çürümesi aşağıda maddeler halinde belirttiğimiz belirtiler ile anlaşılabilmektedir.

  • Etkilenen bölgedeki dişlerin üzerinde beyaz lekeler oluşmaya başlar. Oluşan bu lekeler zamanla diş minesinin bozulmasına neden olur ve dişlerde hassasiyete neden olur.
  • Dişlerde renk değişimi görülebilir.
  • Ayrıca dişlerde erkenden boşluklar meydana gelir.
  • Diş renkleri koyu kahverenginden siyaha dönebilir.

Çocuklarda Diş Çürümesi Nasıl Engellenir?

Çocuklarda diş çürümesini engelleyebilmek için evde uygulamanız gereken bazı önemli hususlar vardır. Öncelikle çocuğunuza dişlerini fırçalama alışkanlığını kazandırmanız gerekmektedir. Çocuğunuz fırçalama alışkanlığını kazanana kadar mutlaka sizin bir ebeveyn olarak yardımcı olmanız gerekmektedir. Bunun için öncelikle florür içerikli bir diş macunu ve yumuşak uçlu bir diş macunu temin etmeniz gerekmektedir. Çocuğunuz için uygun olan diş macununu ve fırçasını temin edebilmek için diş hekiminize danışabilirsiniz.

3 yaşından küçük çocuklar için macun kullanımı kesinlikle pirinç tanesi kadar küçük olmalıdır. 3 yaşını geçtikten sonra ise bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanabilirsiniz.

Çocuğunuz 2 yaşına geldikten sonra diş ipi ile çocuğunuzun diş aralarını temizlemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda sağlıklı ağız ve diş için çocuğunuzun dengeli beslenmesine özen göstermelisiniz. Yapışkan ve şekerli gıdaların sıkça tüketilmemesi gerekmektedir. Çocuğunuzun sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olabilmesi için her 6 ayda bir mutlaka diş hekimine görünmesi gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir