Diş Tedavisi

Sinire Yakın Diş Çekilirse Ne Olur?

Sinire Yakın Diş Çekilirse Ne Olur?

Gerçekleştirilen işlem ardından ödem, kanama, enfeksiyon gibi riskler normal diş çekiminde olduğu gibi 20’lik dişlerin çekiminde de bulunmaktadır. Sinire yakın gerçekleştirilecek işlemlerde sinirlerde hasar oluşması riski vardır. Bilhassa alt çene operasyonlarında zedelenme ile karşı karşıya kalınabilir. İşlemlerin ortalama %10 ya da %12’sinde birkaç günlük hissizliğe rastlanılmış, %1’lik bir kısmında ise birkaç haftalık hissizlik görülmüştür. Nadir olarak hissizlik durumunun daha uzun sürmesi ya da kalıcı hale gelmesi de görülmüştür. Çekim esnasında etraftaki dişlerde ve çene kemiğinde hasar meydana gelme ihtimali bulunmaktadır. Şayet işlem ardından ağız temizliğine gereken özen gösterilmez ise 20’lik diş çekimi ardından iltihap problemi yaşanabilir.

Diş hekimleri, kişinin durumu ve isteklerini göz önünde bulundurarak uygulamayı genel anestezi yaparak da gerçekleştirebilir. Fakat lokal anestezi esnasında verilen doz ile de acı ve ağrının hissedilmesinin önüne geçilir. Hastalar uygulama öncesinde diş hekimleri ile iletişim sağlayarak hangi anestezi çeşidinin uygulanacağına karar verebilirler. Operasyonlar genellikle uzmanların muayenehanesinde gerçekleştirilir. Çoğunlukla işlemin yapıldığı gün kişi evine dönebilir. Yapılan işlem sonrasında diş hekimleri uzun uykuyu tavsiye ederler. Genel anestezi uygulaması yapıldığında uyanma süreci ile birlikte bir gece hastanede geçirilebilir. Uygulamanın ufak yaşlardaki kişilerde daha basit yapıldığı ve iyileşmenin daha çabuk olduğu bilinmektedir.

20’lik Diş Çekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Diş çekimi yapıldıktan sonra bölgenin hijyenini sağlanmalıdır.
  • Diş çekimi gerçekleştirildikten sonra uyuşukluk birkaç saat devam etmektedir. Bu süreçte dudak ve yanakların ısırılmaması gerekir.
  • İşlem sonrasında ilk 24 saat aşırı derecede sıcak ve soğuk içecek ve gıdalardan uzak durulmalıdır. Alkol, asitli içecek ve sert gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.
  • İşlem yapılan bölgenin 24 saat boyunca kullanılmaması tavsiye edilir.
  • En az bir gün sigara kullanımına son verilmesi önerilir.
  • Operasyonun yapıldığı gün geç saatlere kadar uyanık kalınmamalı ve gece yüksek yastık ile yatılmalıdır.
  • Diş doktorunun önerdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
  • 24 saat ve ardından tuzlu su ile gargara yapılması tavsiye edilmektedir.
  • Yara olan kısma yemek artığının dolmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Bu bölge yumuşak uçlu bir fırça ile nazik bir şekilde temizlenebilir.
  • Bu dönemde bol su tüketilmeli ve pipet ile beslenmelidir. Kişi tam anlamı ile kendisini iyi hissetmeden katı gıdalar tüketilmemeli ve çorba türü gıdalar tüketilmelidir.
  • Bu süreçte ağzın tam açılıp kapanmaması beklenilen bir durumdur.

Sinire yakın olan bölgelerde yapılacak işlemlerin dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bölge sağlığının iyi olabilmesi için ise titiz davranılmalı ve gereken bakımlar yapılmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

6 thoughts on “Sinire Yakın Diş Çekilirse Ne Olur?

  1. erdem dedi ki:

    sayin hocam benim kız 17 yasinda 18 yasinda cane amemeliyati olacak alt çenede iki adet 20 lik gomulu diş var ameliyattan once alinmasi gerekirmiş sinire yakın olduğu icin riskliymis sizce ne yapmamız gerekir saygılar

    1. Prof. Dr. Özgür SAYIN dedi ki:

      Merhabalar, Ameliyattan en az 6 ay önce alınması gerekir

  2. Feyza dedi ki:

    Merhaba, sinire yakın 20lik diş çekimindeki felç riski, dışardan bakılınca belli olacak şekilde mi, yüzün görünümünü etkiler mi?

    1. Prof. Dr. Özgür SAYIN dedi ki:

      Dişin sinirle ilişkisi önemlidir. Bunu da çene cerrahı tomografi ile değerlendirir.

  3. Su dedi ki:

    İyi günler Hocam
    2 gün önce alt çenede bir diş için dolgu yaptırdım iğne yapılınca bir elektriklenme ile irkildim sinire geldi muhtemelen iğne yapılan yerin çeneye doğru olan kısmı hala uyuşuk bu kalıcı mı olur gecici mi çok tedirginim görüşünüz nedir ne önerirsiniz
    Teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Özgür SAYIN dedi ki:

      Genellikle bu durum geçicidir ve birkaç gün içinde düzelir. Ancak uyuşukluk sürerse, diş hekiminize danışın. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir