Diş Tedavisi

Kaplama Diş Fırçalanır Mı?

Kaplama Diş Fırçalanır Mı

Yapısal bütünlüğünü yitiren, hasarlı olan dişlerin restore edilmesi için yapılan tedavi diş kaplama olarak adlandırılmaktadır. Yapılan kaplamaların bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Gerçekleştirilen bakımlar sayesinde diş eti hastalıkları ve çürük gelişiminin önüne geçilerek ağız sağlığı korunur. Yapılan kaplamaların çeşidine uygun olarak gerçekleştirilen bakımlar, diş kaplamalarının kullanım ömrünü artırmaktadır.

Porselen Kaplama Diş Temizliği

Porselen kaplama dişler için yapılacak olan bakımlar, doğal dişler için yapılan bakımlar ile aynıdır. Kullanılacak diş macununun aşındırıcı özellikte olmamasına dikkat edilmelidir. Gün içerisinde dişler en az iki defa fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Kaplama yüzeyinde bakteri plağı oluşumlarına engel olmak için alkol içermeyen ağız bakım suları kullanılabilir. Porselen diş kaplamalarının yüzeyine iyi bir şekilde cila yapıldığı için leke tutma gibi bir durum yoktur.

Yapılan metal destekli porselen kaplamalarda ise, diş eti çizgisinde kaplamanın kalınlığı bir miktar fazladır. Bu çeşit kaplamalarda lekelenme ve bakteri plağının birikimi en çok diş eti çizgisinin olduğu bölgelerde olmaktadır. Dişler fırçalanırken fazla baskı uygulamadan bu bölgeye masaj yapılması diş etlerini güçlendirir.

Zirkonyum Kaplama Diş Temizliği

Zirkonyum kaplama dişlere uygulanacak bakımlardaki en temel nokta dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi kullanılmasıdır. Dişlerin beyazlığını koruyabilmek için ağız bakım suları kullanılabilir. Kaplama dişleri fırçalarken nazik olmak gerekmektedir. Kaplama dişler her ne kadar sağlam olurlarsa olsunlar hafif hareketler ile fırçalama yapılmalıdır. Monolitik zirkonyum kaplamaların yüzeyleri biraz daha mat bir görüntüye sahiptir. Bu kaplamalara daha uzun fırçalama yapılması rengini açmasına yardımcı olmaz.

Kaplama Dişlerin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kaplama dişlerin temizliği yapılırken manuel ya da elektrikli diş fırçaları kullanılabilir. Kaplama dişlerin bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:

  • Sürekli olarak aşındırıcı özellikteki diş macunlarının kullanılması kaplama yüzeylerini çizebilir. Bu sebepten dolayı diş macunu alırken dikkatli olmak gerekir.
  • Dişler fırçalanırken fazla basınç uygulandığında diş etleri incelip, hastalıklar meydana gelebilir. Dişler fırçalanırken aşırı derecede baskı yapılmamalı, nazik olunmalıdır.
  • Kullanılan sert kıllı diş fırçaları diş etlerine zarar verebilir.
  • Kaplama dişlerde hasar meydana getirebilecek sert yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir