Diş Tedavisi

Geçici Kaplama Ağrı Yapar Mı?

Geçici Kaplama Ağrı Yapar Mı

Kaplama yapmak amacıyla diş doktorunuzun uyguladığı küçültme uygulaması, dişin dış tarafındaki sert mine dokusunu yok eder ve alt taraftaki dentin yüzeyini ortaya çıkarır. Ortaya çıkan dentin yüzeyindeki kanallar sebebi ile diş pulpası ısısal değişmelere karşın epeyce duyarlı olduğundan dolayı uygulamadan sonraki birkaç gün süreyle hafif ağrı hissetmek doğaldır. Ayrıca uygulanan geçici dişler soğuk ve sıcağı geçirdiğinden dolayı hassaslaşma yaşanması oldukça normaldir. Son olarak diş yapıştırma uygulaması da doğası gereği bir müddet hassasiyet yapabilmektedir. Bu düşük düzeyde ağrıların yaklaşık 2-3 haftada geçmesi gerekmektedir. Eğer bu ağrılar geçmediyse bu durumun altında başka nedenler aranmalıdır.

Kron ve köprü protezlerini gerçekleştirmek için yapılan diş küçültme uygulaması bazı zamanlarda dişlerde ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Çeşitli nedenler ile fazla oranda diş kesimi işlemi gerekiyor ise dişin sinirlerini kapsayan pulpa tabakası ortaya çıkabilir ve dişte çokça ağrıya neden olabilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde protezler yapıştırılmadan dişe kanal tedavisi uygulanması gerekmektedir. Tersi bir durumda hastanın ağrıları sürmeye devam edecektir.

Dişe yapılan kaplamanın sınırları diş etinin yüzeyine baskı olacak kadar uzun yapılmış ise çiğneme sırasında devamlı olarak diş etini tahriş edeceğinden dolayı ağrılara neden olmaktadır. Bundan dolayı protezlerin değiştirilip diş etine uygun sınırlarda yapılması gerekmektedir.

Uygulanan protezler hasta kişinin ağız kapanışına uygun bir şekilde yapılmamış, geniş ya da yüksek yapılmış ise komşu ve karşı dişlerde ağrı, sıkışma hissine neden olmaktadır. Bu durumun çözümü; yükseklik varsa alınması ve komşu dişe yapılmış olan baskının hafif bir hale getirilmesi olacaktır.

Belli bir süre sonra diş etinde çekilmeler ortaya çıkar ve kaplama işlemi yapılmış olan dişlerde diş eti-protez uyumunda bozulmalar meydana gelir. Kök yüzeyi ortaya çıkar ve dişte soğuk-sıcak hassasiyeti yaşanabilir. Bu bölgeler aynı zamanda temizlenmesi güç bölgelerdir ve dişlerde çürük oluşumlarına yol açabilmektedir.

Yeterli olmayan hijyen nedeniyle kaplama altında çoğalan diş taşları ve besinler çürüğe neden olmaktadır. Tedavi ertelenir ise kanal tedavisi ya da diş kaybı ile son bulabilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir