Derin çürük ya da travma gibi etkenler ile dişin iç tarafındaki enfekte olmuş sinir dokularının çıkarılması uygulamasına kanal tedavi tekniği denilmektedir. Gece sancısı, sancı çekilen dişin üzerine basamama ya da yüzde meydana gelen şişlik gibi semptomatik hallerde kanal tedavi tekniği için diş hekimine hemen başvurulmalıdır. Kanal tedavi tekniğin de dişi sancı gibi sorunlu halinden kurtararak ağızda tutmak amaçlanmaktadır. Bazen kişide ağrı şikayeti olmaksızın öteki diş tedavilerinden evvel kanal tedavi tekniği yapmak gerekli olabilmektedir. Örnek verecek olur isek çok fazla madde kaybı geçirmiş bir dişe dolgu yapılmadığı hallerde, kaplamadan evvel kanal tedavisi uygulanarak ve diş kökünden yardım alarak bir üst restorasyon uygulamak gerekli olmaktadır.
Kanal tedavi tekniği uygulanır iken seans arası ve kanal tedavi tekniğinin sonlanmasının ardından diş fırçalama alışkanlığının kesinlikle bırakılmaması gerekmektedir. Gün içerisinde minimum üç defa dişler doğru teknikler ile fırçalanması gerekmektedir.
Kanal Tedavi Tekniği Nasıl Uygulanır?
Dişin içerisindeki kök kanalı olarak isimlendirilen doğal boşlukta yer alan sinir dokuları çıkartılır, dişlerin içleri temizlenir ve sonrasında açılan boşluklar doldurulmaktadır. Temizleme uygulaması gerek aletler ile gerek de türlü ilaç solüsyonları ile yapılır iken, doldurma uygulaması diş dokuları ile uyumlu dolgu malzemeleri ile uygulanmaktadır.
Kanal Tedavi Tekniği Hangi Hallerde Yapılmaktadır?
Kanal tedavi tekniği aşağıdaki gibi hallerin yaşandığı veya gözlemlendiği durumlarda yapılmaktadır. Bunlar ise;
- Geceleri fazlalaşan ağrı,
- Bir anda başlayan ve saatlerce devam eden diş ağrıları,
- Sıcak, soğuk ya da dişe temas gibi bir dış etmen ile başlayan ve ağrı kesicileri ile bitmeyen ağrı,
- Dişte travma ile ilişkili renk farklılıkları,
- Diş çevre dokusunda gözüken şişlikler,
- Dişlerdeki enfeksiyon neticesi diş köklerine yakın kısımdaki diş etinde sivilce benzeri bir halin ortaya çıkması,
- Dişlerde madde kaybı ile ilişkili kökten yardım alarak uygulanan protez uygulamaları,
Kanal Tedavi Tekniğinin Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavi tekniği sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise aşağıdaki gibidir.
- Kanal tedavi tekniğinin ardından reçete edilen ilaç mevcut ise düzenli bir biçimde kullanılması gerekir.
- Kanal tedavisi uygulanan dişlerin üst dolguları ya da kaplamaları bitene dek geçici dolgu uygulanan dişlerde o diş üstüne sert gıdaların tüketilmesinden uzak durulması gerekir.
- Gün içerisinde minimum 3 defa dişler fırçalanmalı ve fırçanın yeterli olmadığı kısımlarda diş ipi ya da arayüz fırçası tercih edilmelidir.
Kanal Tedavi Tekniği Ne Kadar Zaman Alır?
Kanal tedavi tekniğinde genel olarak çok köklü dişler bir saat kadar zaman alır, tek köklü dişler daha az zaman almaktadır. Dişin zorluk ölçüsüne ve enfeksiyonun şiddetine göre seanslar fazlalaşabilir ve uygulama zamanı uzun sürebilir. Buradaki gaye kök kanallarını oldukça iyi bir şekilde temizleyerek kök ucuna dek tekrardan enfeksiyonun önüne geçecek biçimde kökü tıkamaktır.