Diş Tedavisi

Çekilen Dişin Kökü İçinde Kalırsa Ne Olur?

Çekilen Dişin Kökü İçinde Kalırsa Ne Olur

Her şey sorunsuz bir şekilde ilerlediğinde, kolay ya da cerrahi bir diş çekimi, normal bir iyileşme zamanı olan rutin bir dönemdir. Çoğu halde, prosedürün oluşması prosedürün kendisinden daha stresli olmaktadır. Fakat bazı kişiler için her şey planlandığı gibi ilerlememektedir. İşte kök uç problemleri hakkında öğrenmeniz gerekenler…

Bütün dişler aynı temel anatomiye sahip olmaktadır. Taç, dişlerin gözüken yeridir ve kökler diş etlerine erişerek diş yuvasına tutunmaktadır. Diş kök uçları, kök kısmının en ucudur, diş etine en derine gömülü olan bölüm olmaktadır. Diş çekim esnasında, kök uçları kazara kırılabilmektedir, bu durum da çekimin ardından kök ucunun diş eti ya da diş yuvasında hala gömülü durmasına sebep olmaktadır. Bu durumun tam olarak ne sıklık ile ortaya çıktığını bilmek güç olmaktadır.

Çekilen dişin kökü içinde kalırsa birtakım olumsuzluklar yaşanmaktadır. Enfeksiyon, ağrı ve şişlik gibi komplikasyonlar meydana gelebilecek olan negatif durumlardandır. Bu nedenle diş çekimi sonrası kalan kök parçaları diş hekimi tarafından çıkarılmalıdır.

Yaygın Kök Ucu Problemleri Nelerdir?

Bazı bilinen problemler şunları içermektedir;

  • Enfeksiyon: Kök kanalının ardından geride kalmış olan bir kök ucu, ilk aşamada kök kanalına sebep olan enfeksiyondan arınmamış olabilmektedir. Tutulmuş olan bir kök ucu, daha ciddi ağız sağlığı problemlerine sebep olabilecek enfeksiyon ortaya çıkarmayı sürdürebilir.
  • Daha uzun zaman alan iyileşme zamanları: Tutulmuş olan kök uçları, kök kanalının ardından daha uzun zaman alan iyileşme zamanlarına neden olabilmektedir. Kök uçlarının varlıkları bunun yanı sıra cerrahi kısmın farklı biçimde iyileştiği manasına gelir ki ardından diş restorasyonlarına etki eder veya etki etmez.
  • İmplant için cerrahi olarak çıkartılması gerekir: Bazı kişiler kök kanalının ardından diş implantına karar kılmaktadırlar, bu sebep ile tutulan bir kök ucu hususunda kaygı duymazlar. Fakat, ilerleyen zamanda düşüncelerini değiştirirler ise, çekimin ardından kök uçlarını bırakmak, implant konumlandırılmadan evvel cerrahi olarak çıkarılması manasına gelmektedir.

Kök Ucu Problemlerine Hangi Tedavi Teknikleri Destek Olur?

Kök ucu problemlerinin tedavisi hususunda çelişkili görüşler bulunmaktadır. Diğer bir taraftan, tutulmuş olan kök ucu kişi için problem değil ise, bilhassa kişi diş implantı uygulatmayı tercih etmiyor ise, ilave bir ağız cerrahisi ilave etmek gereksiz gözükmektedir. Diğer bir yandan, tutulan kök ucu bu zamanda problem olmasa bile, bu ilerleyen zamanda problem olmayacağı manasına gelmemektedir. Diş implantı tercih edilen diş restorasyonuysa, implantı konumlandırmak için kök ucunun çıkartılması gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir