Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Kanal Tedavisi Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli

Diş ve ağız sağlığında birtakım tedaviler ötekilerinden daha hassas ve daha uzun olabilmektedir. Kanal tedavisi de bu tedavilerden biri olmaktadır. Genel olarak iki seansta sonlanan kanal tedavisi bazı durumlarda bir ya da üç seansta da sonlanabilmektedir. Lokal anestezi yolu ile gerçekleşen kanal tedavisi sonrası ağız kısmında birkaç saat boyunca hissizlik ve uyuşma yaşanmaktadır.

Kanal tedavisi gören dişlerde, dişi besleyen bölgeler alınmaktadır. Bundan dolayı bu dişlerde uzun vadede diş yoğunluğu değiştiğinden dolayı kırılma yaşanabilmektedir. Böyle bir tehlike olmakla beraber kanal tedavisine ihtiyacı olan dişler bu tedaviyi görmediğinde kaybedilir. Kanal tedavisi bugünlerde son seçenek olduğundan dolayı bu aşamaya gelmeden önce diş hekiminize gitmek dişlerinizi bu tür tehlikelerden muhafaza eder.

Kanal tedavisi hassas bir tedavi olduğundan dolayı gereken dikkat ve özen gösterilmez ise hasta, ileri derecede ağrılı ve sıkıntılı bir dönem geçirebilmektedir. Bu nedenle kanal tedavisini uygulayan diş doktorunun tedaviyi çok dikkatli bir şekilde uygulaması gerekir.

Kanal Tedavisi Öncesi Neler Yapılmalı?

Kanal tedavisi uygulanmadan önce neler yapılmasının gerektiği, tedavinin öncesinde en merak uyandıran konulardan biri olmaktadır. Kanal tedavisinden önce, yani seanslar arasında sert kabuklu gıdalar; kuru meyve ve sakız gibi gıdalar, meşrubat, çay, kahve gibi çok sıcak veya soğuk içecekler tüketilmemelidir. Kanal tedavisinin ilk seansını uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken başka bir özel durum yoktur. Lakin yine de ilk muayeneden önce nelere önem vermeniz gerektiğine dair soruları diş doktorunuza sormanız önerilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı?

Kanal tedavisinin öncesinde neler yapılmasını merak edenler gibi tedavi sonrasında da neler yapılması gerektiği hastalar tarafından merak edilmektedir. Tedavi sonrasındaki süreç, tedavi öncesindeki sürece göre daha büyük bir önem taşımaktadır.

  • Tedavi sonrasında en az 2 saat boyunca sıcak veya soğuk gıdalar tüketilmesi doğru değildir.
  • Dolgu yerini tam alana kadar dişe yapışabilecek olan karamel, sakız ve kuru meyve gibi gıdalardan kaçınılmalıdır. Ayriyeten sert gıdalardan da uzak durulmalıdır.
  • Tedavi gören diş yerine, öteki taraftaki dişlerle bir şeyler tüketmeye çalışılmalıdır.
  • Tedavi sonrasında diş ipi temizliği, diş fırçalama ve ağız bakım suyu gibi alışkanlıklara devam edilmelidir.
  • Tedavinin sonrasında diş doktorunuz tarafından yazılan ağrı kesici ilaçları mutlaka almanız gerekir. Ağrı ve sancıların olması oldukça normaldir, fakat ağrı olmasa bile bu ağrı kesici ilaçların tüketilmesi önerilir.
  • Ağrı veya sancı aşırı rahatsız edecek bir durumdaysa diş doktorunuza başvurmanız gerekir. Bazı durumlarda diş enfeksiyonu ya da apse gibi sebeplerle normalin dışında bir ağrı yaşanabilir.
  • Apse yapma riskinden ötürü bir gün süresince alkol ve sigaradan kaçınılmalıdır.

Kanal tedavisinin ardından yemek çiğnerken ağrı ya da rahatsızlık meydana gelebilir. Bu rahatsızlık için ağrı kesici kullanmak yeterli olacaktır. Ağrıları hafifletmek için günde iki üç kez tuzlu suyla gargara yapılması da fayda sağlayacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir