Diş Tedavisi

Dişe Bastırınca Neden Ağrır?

Dişe Bastırınca Neden Ağrır

Diş apsesi, diş çürükleri, diş eti rahatsızlıkları, dolgu düşmesi, diş minesinin aşınması, gömülü dişler ve sinüzit gibi ağız dışındaki hastalıklar diş ağrısının sebepleri arasında yer almaktadır.

  • Diş çürükleri, çürüğün derinliği ile bağlantılı olarak ağrının tipinde değişiklik meydana getirmektedir. Fazla derinliği olmayan ve başlangıç seviyesindeki çürüklerde uyaran ile bağlantılı olarak bilhassa da şekerli gıdalarda ağrı meydana gelir. Böyle bir durum meydana geldiğinde dolgu ile diş tedavisi gerçekleştirilebilir.
  • Derin diş çürüklerinde ortaya çıkan diş ağrısı genel olarak zonklama biçiminde ve son derece şiddetlidir. Bilhassa apse gibi iltihabi gibi bir durum bulunuyor ise dıştan fark edilecek derecede şişlik oluşmasına sebep olabilir. Soğuk ve sıcak hassasiyeti ve dişe baskı uygulandığı zaman ağrı seviyesinde artış olabilir. Bu çeşit ağrılara kanal tedavisi uygulaması yapılabilir.
  • Diş minesinde aşınma olması ve diş eti hastalıkları ile bağlantılı olarak diş eti çekilmesinde meydana gelen ağrı çeşidi soğuk ve sıcağa, ekşi ve tatlıya bağlı olarak gelişen hassasiyet biçimindedir. Bu gibi hallerde dişler üstünde bir diş koruyucu uygulaması yapılması yeterli olmaktadır.
  • Sinüzit gibi ağız dışındaki gelişen hastalıklar süt çene ve arka kısımdaki dişlerde yaygın ve yansıyan bir ağrı ortaya çıkarabilir. Bazı zamanlarda alt çenede bulunan azı dişlerdeki sorun kulakta yansıyan ağrı biçiminde hissedilebilir. Böyle bir durum yaşandığında dikkatli bir şekilde doğru tanının konulması oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Diş ve Ağız Sağlığını Korumanın Yolları Nelerdir?

  • Diş çürüklerinin oluşması uzun zaman almaktadır. Diş hekimlerine başvurmak için herhangi bir olumsuz durumun meydana gelmesi beklenmemelidir. Yıl içerisinde iki defa diş kontrolünün yaptırılması gerekmektedir.
  • Çocukluk çağındaki beslenme diş sağlığı açısından çok mühimdir. Fosfor, kalsiyum ve flor minerallerinin yeteri oranda alınması gerekmektedir.
  • Devamlı olarak yumuşak gıdaların tüketiminden uzak durmak gerekmektedir. Elma, havuç gibi yiyeceklerin ısırılarak tüketilmesi diş sağlığı için gerekli olan bir durumdur.
  • Öğün aralarında sağlıksız besinlerin tüketiminden kaçınılmalı ve şekerli gıdalar tüketildikten sonra ağız su ile çalkalanmalıdır.
  • Dişler yemeklerden sonra ve gece uyumadan önce düzenli olarak fırçalanmalıdır.
  • Dişlerin arasını temizlemek için kürdan ve benzeri materyaller değil diş ipleri kullanılmalıdır.
  • Diş sağlığının yerinde olması için alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Fındık ve fıstık gibi sert kabuklu besinler diş ile kırılmamalıdır.
  • Diş doktoru gerekli görmediği taktirde diş çekimi yapılmamalıdır.

Dişlerde olumsuz durumların meydana gelmemesi ve problem yaşanmaması için sıralanan konularda dikkatli olmak gerekmektedir. Ağız sindirimin başlangıcıdır ve ağızda oluşan sorunlar bütün vücudu etkiler niteliktedir. Genel sağlık için ağız sağlığı konusunda titiz davranmak gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir